Niek Bremen, Peter van Deursen en Wim Kallen (De Drie Vertellers), presenteren vanaf heden een nieuwe rubriek: Kunststukjes. Kunststukjes verschijnen in de vorm van een interview, een column, e.d., waarbij kunst en cultuur, met name in en rond Sittard-Geleen, centraal staan. In deze eerste aflevering bijt Peter van Deursen het spits af. Niek Bremen interviewt hem. Dit is de vertaling van het gesprek.
Niek: Peter! Kun je wat over jezelf vertellen?
Peter: Graag. Hoewel ik niet ben opgeleid in de kunsten, kreeg ik rond mijn 35ste jaar steeds meer interesse in kunstvormen, zoals schrijven, dichten en schilderen. Ik besloot om er mijn dagelijks werk van te maken. Vervolgens heb ik gewerkt bij het Creatief Centrum en bij de Stichting Chocart. In 2016 heb ik Het Magazijn 046 opgericht, een initiatief van en voor kunst- en cultuurliefhebbers. Nu ben ik waarnemend voorzitter van De Salon Sittard-Geleen en lid van De Culturele Werkgroep Stein.
Niek: De salon en De Culturele Werkgroep. Kun je daar wat meer over vertellen?
Peter: De Salon is van oorsprong een Sittards initiatief om beeldende kunst te tonen van kunstenaars die een zekere binding hebben met de stad. Om de twee jaar organiseren we een tentoonstelling in het museum De Domijnen (Ligne). De Salon organiseert voorts lezingen, nodigt schrijvers en dichters uit. Het is een wens om het onderwijs meer bij onze activiteiten te betrekken.
De huidige expo Landschap 2.0 die De Salon in december 2020 heeft gepresenteerd, loopt tot 31 januari 2021, maar kan door de beperkingen die er nu zijn, niet worden bezocht. (44 kunstenaars presenteren 85 werken!). Misschien kan deze tentoonstelling aan het eind van dit jaar opnieuw georganiseerd worden.
De Culturele Werkgroep is een organisatie die culturele activiteiten ontplooit in Stein. Als lid van de werkgroep organiseer ik mede de programmering voor de beeldende kunst. Thuisbasis is de Terpkerk in Urmond
Vorig jaar heb ik zelf in de Terpkerk geëxposeerd met schilderijen, tekenwerk, constructies en kleine monumenten. De titel van de expo was: Neem de ruimte.
Niek: Waar haal jij de inspiratie vandaan?
Peter: Uit de natuur. In feite verwerk ik de natuur in mijn verhalen en beeldende vormen. Kunst is in die zin heel breed en houdt voor iedereen wat anders in. Oktoberfeste, Carnaval, Sint Rosa Festival, dat valt ook onder kunst en cultuur.
Helaas worden er in Sittard-Geleen te weinig initiatieven ontplooid om kunst, waar ik bijzonder van kan genieten, voor het voetlicht te brengen. Ik denk aan een barokfestival, aan beeldende kunst in het Park, aan een theaterroute, en aan uitvoeringen in Theater Karroessel in Geleen.
Niek: Te weinig initiatieven, zeg je? Wat kunnen we daaraan doen?
Peter: De Domijnen kunnen hier een leidende rol in spelen. Het is de aangewezen instantie om kunst en cultuur uit te dragen en te faciliteren. Dat is nu onvoldoende het geval. De bekendheid van het museum laat bij het grote publiek te wensen over en de beeldende kunst leeft slechts bij een beperkt aantal mensen.
De culturele instelling De Domijnen zou veel meer een ontmoetingsplek voor kunstliefhebbers moeten worden.
Een voorbeeld: De grote hal in het museum staat voortdurend leeg. Waarom geef je muziekgezelschappen, schrijvers en dichters, geen podium? Benut die ruimte! Laat dit in de toekomst een plek worden waar je samen geniet van kunst en cultuur.
Niek: Tot slot. Heb je een favoriete kunstenaar?
Peter: Ik hou bijzonder van het werk van Grayson Perry, een hedendaagse engelse kunstenaar, schrijver en presentator. Hij is bekend van zijn keramische vazen en wandtapijten, en van zijn observaties van de hedendaagse kunstscene. Op 2 januari jl. heeft De Volkskrant een artikel aan hem gewijd.