Zit U ook zo graag aan het water? 

Een mens wordt er rustig van. Naar het water staren heeft iets beschouwends. Kijken naar rimpelloos water, of naar golven, maakt je behoorlijk zen. Vraag het maar aan een visser. Ook al vangt hij weinig, hij voelt zich prima op z’n plek. Een hele dag lang. Nog liever zitten we op een boot op het water. Dan hebben we niks meer nodig. Ja een Tripel, die lusten we altijd, of een glaasje wijn.

Is Sittard-Geleen een waterrijke gemeente? 

We beginnen bij de Schwienswei. Het is er goed toeven aan de waterkant. Nog wel. Het plan voor tientallen recreatiewoningen ligt ergens op een tekentafel. We nemen de fiets naar de slotgracht bij Kasteel Limbricht en gaan het binnenterrein op. Ze hebben er vlonders gebouwd met loungestoelen aan het water. Karpers happen naar lucht en bedelen om een lekker hapje. Bij Schipperskerk liggen woonboten rustig te dommelen in een binnenhaven. Er zijn romantische ‘Franse’ vijvers bij Kasteel Obbicht (bereikbaar achterlangs via de Kingbeek). En aan de Maasoever bij Obbicht of Grevenbicht kun je de fietstocht even onderbreken om naar de waterstand te kijken. 

Nog meer water in onze gemeente? In Geleen heb je de vijvers van De Driepoel. Mooi gelegen. Rustige omgeving en het Danikenbos is vlakbij. Je kunt via de meanderende Geleenbeek naar Sittard lopen. Je doorkruist een nieuw ontwikkeld natuurgebied waar veel wordt gewandeld. Wanneer je de Middenweg oversteekt, wordt het even zoeken naar de juiste weg. Het hele jaar nog moeten we omleidingen en een groot werkterrein dulden, tot in het Stadspark aan toe. Al dat gegraaf gaat zich lonen: het terras van ‘De Vief Heringe’ krijgt uitzicht op een brede bocht in de beek. En de roeivijver? Die is leeggepompt. De nieuwe inrichting van de vijver belooft wat. Als je goed kijkt zie je een eilandje en aanlegsteigers in wording. 

Dat brengt me terug naar vroeger. Ik krijg zwart-wit foto’s voor mijn netvlies van de roeivijver van een halve eeuw geleden. Bij bootsman Bèr kon je een ‘vaartuig’ huren voor een gering bedrag. Er waren roeiboten, kano’s en komische waterfietsen voor plezier op het water met z’n tweetjes, of met de rest van de familie. De vrouw van Bèr zat bij hem voor de houten keet en zag, al breiend, dat het goed was. In de volksmond hebben we het nog steeds over de ‘roeivijver’. Terwijl jaren geleden voor het laatst een roeispaan door het water ging. Ik pleit voor het volgende: ook anno 2021 kunnen we veel plezier beleven aan een tochtje in een roeiboot. Hoed op tegen de zon. Blikjes frisdrank aan boord voor de kinderen op die warme zomerdag. Oud brood om de eenden te voeren vanuit de boot. Volop verkoelend waterplezier en een ander zicht op het stadspark. Nog een rondje langs de treurwilg die voorover hangt. 

Fietsen en wandelen zijn leuk. Roeien is net zo leuk (leuker!) en het zou uniek zijn in de provincie Limburg. Wat is Sittard mooi VANAF het water. Mijn Tripel drink ik na afloop op het nabijgelegen terras.

Tekst Wim Kallen

Roeivijver circa 1930. Foto Archief De Domijnen | Bewerking: Hans Toma