Op het moment dat ik dit stuk schrijf, is de tweede lockdown een feit. Wat een drama voor de middenstand, die helemaal klaar was voor de meest drukke periode van het jaar. De Covid-19-crisis raakt ons allemaal. Ziekenhuizen die weer overvol raken, de culturele sector die vanwege het sluiten van de theaters een enorme klap heeft te verduren, lege sportvelden en eenzame mensen.

Vandaag vraag ik aandacht voor een andere groep die, zo meen ik, beslist aandacht behoeft: de kinderen van gescheiden ouders. Als advocaat met een praktijk die zich uitsluitend bezig houdt met familierecht, is het de afgelopen periode drukker dan ooit. En niet enkel met een toename aan echtscheidingen, zoals in de media wel wordt gesteld. Daarin verandert niet zo heel veel, zo merk ik.

Sinds de eerste lockdown is het enorm druk met zaken over omgang met de kinderen. Moeders die niet willen dat de kinderen contact hebben met hun vader, grijpen de coronamaatregelen aan om de kinderen het contact met hun vader te onthouden. “Jouw nieuwe partner snottert en jij ligt ernaast. Dat risico kan ik de kinderen niet aandoen.” Waar eerder een hulpverlener nog kon ingrijpen of een rechter bepaalde dat in elk geval begeleide omgang zou moeten worden gestart, lieten de hulpverleners weten dergelijke diensten, in afwachting van alle ontwikkelingen, even niet aan te bieden. De rechterlijke macht liet vervolgens weten dat het wel even kon duren, voor een procedure op zitting zou komen. De ouders bekvechten door, de kinderen staan met hun rug tegen de muur. In de afgelopen maanden heeft dit geleid tot een aantal zeer schrijnende situaties waarbij enkele kinderen een van hun ouders maanden niet hebben mogen en kunnen zien. Gelukkig gaat alle hulpverlening in deze tweede lockdown nog door en doet de rechterlijke macht haar stinkende best om alle achterstand in te lopen.

Mijn wens voor 2020 is uiteraard een goede gezondheid voor een ieder, het stoppen van het Covid-19 virus zodat iedereen weer terug kan naar het oude normaal, met ontzettend veel gezelligheid en samenkomst, en volle winkelstraten zodat ondernemers er weer bovenop worden geholpen. Met oog en begrip voor elkaar. Maar ik wens ook vurig, dat kinderen in echtscheidingssituaties een fijn contact kunnen hebben met beide ouders. Daar zal ik ook in 2021 mijn uiterste best voor blijven doen!

Tekst Mr. Thamara Lindeman (Hundscheid Advocaten, Sittard)

Foto Marcel Maas