In deze rubriek nemen Marcel Mastenbroek, Ton Wolters en Peter Henssen (leden van de werkgroep Mijnverleden Staatsmijn Maurits) u de komende tijd mee in de wereld van de mijnwerkers en het verleden van Geleen. In de bijdrage van vandaag stappen we uit het verleden via het heden naar de toekomst. Wij tonen u de presentatie van schetsen Murals Julianatunnel die deze week plaatsvonden. Tevens wordt u de mogelijkheid geboden om als inwoner mee te kiezen voor de gewenste muurschildering.

Afgelopen woensdag werden 6 schetsen gepresenteerd voor twee unieke murals, aan allebei de kanten van de Julianatunnel in Geleen. De schilderingen staan in het teken van het lokale mijnverleden en de overgang naar het innovatieve karakter van Sittard-Geleen. Inwoners kunnen gedurende twee weken hun stem uitbrengen.

Onthulling 

De schetsen zijn woensdag 25 januari a.s. om 09:30 uur onthuld door wethouder Houtakkers (stadsmarketing en cultuur) in het kantoor van Centrummanagement aan de Raadhuisstraat in Geleen. 

Procedure 

Voor deze opdracht zijn drie kunstenaars geselecteerd, namelijk ‘Nash’ (Werner), ‘Erwtje’ (Robert), en Lars Ickenroth. Zij hebben allemaal twee schetsontwerpen gemaakt. Een met als thema ‘lokaal mijnverleden’ en een met als thema ‘innovatie’. De schetsen zijn vanaf woensdag te bewonderen in Geleen (o.a. bij de Stadslabs locaties en het kantoor van Centrummanagement) en via de online kanalen van de organisaties in de werkgroep. Inwoners kunnen vanaf 25 januari t/m 8 februari hun stem uitbrengen via www.survio.com/survey/d/muralgeleen.  

Stichting Limburg Straalt, de werkgroep Mijnverleden Staatsmijn Maurits, Stadslabs Sittard-Geleen en de gemeente Sittard-Geleen brengen ook hun stem uit op de meest passende ontwerpen. Alle stemmen wegen even zwaar mee. De winnende schetsen worden medio 2023 aangebracht. 

Initiatiefnemers 

Deze murals maken onderdeel uit van het overall project ‘Limburg Murals’, een initiatief van stichting Limburg Straalt, dat wordt gesteund door de Provincie Limburg. In Geleen heeft de stichting samenwerking gezocht met de werkgroep Mijnverleden Staatsmijn Maurits, Stadslabs Sittard-Geleen en de gemeente. Als locatie is de Julianatunnel gekozen. De tunnel grenst aan de ene zijde aan het centrum en de andere zijde aan het Mauritspark (vernoemd naar de staatsmijn). Staatsmijn Maurits sloot 55 jaar geleden de deuren, een mooie aanleiding voor dit project. De tunnel speelde een belangrijke rol bij het transport van kolen uit de mijn. 

Stemmen 

Breng ook uw stem uit! Bekijk de schetsen in de bijlage/poster of op diverse locaties in de stad of op de online kanalen van Limburg Murals, Stadslabs Sittard-Geleen en de werkgroep Mijnverleden Staatsmijn Maurits. Stem via de link of via de QR-code. Lukt dit niet? Stuur dan uw voorkeuren naar contact@limburgmurals.nl. Voor meer informatie over het project kijk op www.limburgmurals.nl.