Door Ray Simoen

Lef hebben ze, èn veel dorst. Met die twee noodzakelijke  ingrediënten ging een trio plezierlustige jongelui in 2020 aan de slag toen ze bij een van hun traditionele babbel- en loltrapsessies na de repetities van hun Grevenbichter zaate herremenie tegen elkaar zeiden ,,dit spul kunnen wij zelf  ook maken, en nog veel beter zelfs”.

Hit

Een naam voor hun brouwerij hadden Luuk Wolfs, Wouter Grootjans en Fré Hermans  snel gevonden. Aspro Brews. Aspro Brews? Klinkt meer als een  fabriek voor hoofdpijnpoeders dan als een brouwerij van ambachtelijk bier. Je zult toch geen hoofdpijn krijgen van de brouwsels? ,,Nee”, licht Luuk Wolfs, woordvoerder van het brouwerstrio toe, ,,Aspro Brews is een snaakse verwijzing naar een andere zaate herremenie, Aspro Broesj. We zijn alle drie heftig fan van de Janse Bagge Bend, en de ‘JBB’ begon zijn carrière als Aspro Broesj. Wij hebben daar Aspro Brews van gemaakt.”

Hun eersteling, ‘Proemevlaaj’ was een eerbetoon aan een van de grootste hits van de JBB. Geen licht bier was dit. Het trio wilde meteen goed uitpakken en deze dijk van een hit van de JBB evenaren met een dijk van een bier. Proemevlaai is een tamelijk zwaar bier, waarin je goed de smaak van pruimen, chocolade en koffie kan proeven: vloeibare proemevlaai met ‘veel, dik sjoem’. 

Makkelijk

Na dit heftig kopknallend bier wilde het tio een wat rustiger bier maken. Een, die zich goed leent voor zonnige lenteterrassen, zodat je lurkend van het bier de tijd vergeet en met een roodverbrand hoofd naar huis gaat. ,,We wilde een makkelijk drinkbaar bier.” Voor de naam werd weer inspiratie gevonden bij de favo band van het trio. In de andere mega-hit van de JBB, ‘Blief bie de mam’ staan de van erotische bravoure druipende regels:  ‘D’n eerste keer det ich dich zoog dach ich :’Paaaaaah, op die kèn ich ‘t mit losse hènj!’. ,,Zó’n makkelijk bier dat je als het ware ‘mit losse henj’ kan drinken wilden wij ook maken,” zegt  Luuk, de frontman van Aspro Brews , met een knipoog. 

Ijslolly

Is dat ook gelukt? Etiket ziet er goed uit met de naam van het bier in rode letters op een wit- zwarte achtergrond.  Daar is over nagedacht. Zoals het trio ook heeft gedaan over het vermarkten van hun brouwerij, met Proemevlaai t-shirts glazen, hoodies viltjes en bierpakketten met de naam van de brouwerij erop. 

‘Mit losse henj’ oogt als een donkerblond bier. Een dikke, witte schuimkraag erop, die leuk lang blijft staan. Abrikoos en sinaasappel ruiken we in het licht hoppig bier. Lente in het glas. Dat zelfde zoet  spoelt aangenaam door je mond en doet denken aan zo’n koele, fruitige Calippo ijslolly. Licht van smaak, vrolijk van toon. In de afdronk ook nog steeds die abrikoos en sinaasappel, maar dan is het ineens over met de zoete pret, bitters nemen het over, het slot is wat stroef droog. Dit tweede Aspro Brews bier zal het zeker goed doen op de lenteterrassen langs de Maas en op stadspleinen, ook omdat het alcoholgehalte (5.9%) je geen dreun op de kop geeft. Na twee flesjes echter stoppen, niet omdat je dan dronken of tipsy bent maar dan dreigt het zoet een beetje te plakkerig te worden. Maar voor een ‘mit losse henj gebrouwen zomerbier’ is dit lollig bravoure bier meer dan geslaagd.

Informatie:

Mit losse henj: 3,99 euro per fles

Brouwerij: Aspro Brews

www.asprobrews.nl