Wandelroute – 2.49 KM (↗ 20 meter)

Wandelroute van 2.49 kilometer met een hoogteverschil van 20 meter

Het Slimme Schaap, Elsloo (Terhagen)

Deze korte, maar vindingrijke wandeling is het ideale uitstapje voor een ieder gezin dat ook deze zomervakantie viert in eigen land of rondom huis. Zoek de talloze kabouterhuisjes, tuur vanuit het iconische theehuisje de verte in of speel een spelletje op één van de picknicktafels. Ontdek de natuur op een kindvriendelijke manier en maak spelenderwijs kennis met dit prachtige stukje Limburg.

Het is een mysterie dat de inwoners én bezoekers van Maasdorp Elsloo al tijden in de greep houdt; de kabouterhuisjes in bomen gelegen op en rondom het domein van Kasteel Elsloo.

De beheerder van dit terrein, het Limburgs Landschap, tast eveneens in het duister en deed zelfs al een oproep aan de anonieme aannemer. Hoe leuk ook zij de huisjes vinden, het plaatsen ervan kan onherstelbare schade aan de eeuwenoude bomen aanrichten.

De massale aandacht voor de pittoreske buitenhuizen van de geliefde roodmutsen, die gesitueerd bovenop de Maasberg in Auwt-Aelse genieten van het bourgondische en voor hen onbezorgde Limburgse leven, maakt het gehele landgoed echter ontzettend populair onder gezinnen met kinderen.

En route.

Om alvast de grootste drukte te vermijden start deze wandelroute niet bij het eeuwenoude kasteel Elsloo maar in de naastgelegen buurtschap Terhagen, waar in de omgeving van Het Slimme Schaap, tegenover het spoor, voldoende parkeergelegenheid is. Vlak voor de eerste bebouwing wordt de bewoonde mensenwereld al verlaten. Na een afdaling tussen de fruitweides volgt met het Terhagenpötje, waar vrouwen uit de omgeving vroeger hun was deden, een eerste bezienswaardigheid. Al zullen de kinderen het nabijgelegen, eerste kabouterhuisje onder deze noemer plaatsen!

Het grootste gedeelte van de wandeling voert door de met bronnetjes en beekjes doorspekte Elslooër- en Bunderbossen (waar het kasteelpark onder valt). Her en der schieten kleine stroompjes water uit de grond, allen gelinkt aan de kasteelvijver onderaan de helling. Kortstondig wordt het domein verlaten voor een bezoek aan het beschermde dorpsgezicht van Elsloo, bol van de monumentale panden en rijksmonumenten. Dit gedeelte ademt nostalgie en zorgt ervoor dat niet de gehele wandeling in teken staan van de olijke puntmutsen.

De kabouterhuisjes zijn echter nooit ver weg en met wat fantasie maak je er samen met het gezin een onwijs leuke middag van!

Scan hieronder de QR-code of ga naar in uw https://endanseuse.nl/mijngazet-4-wandelroute/ in uw internetbrowser.

Tekst en foto’s Niels Smits