Op maandag 12 september zal, na een onderbreking van twee jaar, de traditionele bedevaart Sittard-Kevelaer plaatsvinden. De bedevaart is al eeuwenoud. 353 jaar geleden was de eerste bedevaart. 

De tijden dat er in Sittard amper inwoners in Sittard bleven, als de bedevaart was, ligt ver achter ons. Toch blijft deze jaarlijkse dagbedevaart voor veel mensen een belangrijke gebeurtenis. Enerzijds is het een traditie binnen verenigingen en families, die op deze dag hun vaste stekjes bezoeken in Kevelaer en daarmee in de vreemde toch een gevoel hebben van thuiskomen. 

Maar meer nog gaat het om de aard van deze pelgrimstocht. Eén dag waar men het dagelijkse leven even achter zich laat en zorgen en leed neerlegt in het bedevaartsoord, waar Maria wordt vereerd als Troosteres der bedroefden. Verdriet, maar zeker ook vreugde en dankbaarheid worden gedeeld met Maria én met elkaar. 

Vanuit Sittard en verre omgeving vertrekken in de morgen van 12 september bussen naar Kevelaer die in de vroege avond weer terug zullen keren naar de diverse opstapplaatsen. Gedurende de dag is er een eucharistieviering, een kruisweg en een Maria-lof. Tussendoor worden de talrijke horecagelegenheden en winkels goed bezocht. 

Kortom; een dag met devotie gaat gepaard met onderlinge gezelligheid. Mensen die ooit één keer meegingen, gaan ieder jaar weer en zijn verzekerd van een mooie dag!

Wanneer u ook wilt deelnemen aan deze bedevaart kunt u voor €20,00 een buskaart kopen via voorzitter Tjeu Wetzels (06-27822186) of via broederschap.sittard@gmail.com. 

Foto Wim Kootstra