Bij ons OLS is de mooi uitgelichte foto van de Nachtwacht op het podium van de feesttent de grote blikvanger. Samen met de portretten van onze koningsparen is de Nachtwacht een productie van fotograaf Roy Wanders uit Oirsbeek. Maar 66 jaar geleden was er bij het OLS in Oirsbeek ook al een Nachtwacht. Toen nog geschilderd door de kunstenaar Eugene Quanjel. Sjiek, dat dit op eigentijdse wijze ook nu weer gelukt is.

Het OLS van 6 juli 1958 in Oirsbeek was een geweldig feest met wel 60.000 bezoekers en een recordaantal schutterijen (146). Het evenement was een jaar eerder in Beesel binnengehaald door het zestal Jos Douven, Hub Roberts, Hub Beugels, Harrie Roberts, Huub Debeije en Sjeng Douven. Kosten noch moeite waren gespaard om er een geweldig feest van te maken. Ook toen hing er een bewolkte hemel boven het dorp, maar tijdens de optocht brak toch de zon door.

Overal in het dorp stonden grote kunstwerken met Nederlandse, Limburgse- en Belgische vlaggen, bloembakken, versieringen en verlichting. Alle straten van het dorp waren veranderd in een feesttooi van wapperende vlaggen in de Nederlandse driekleur.

Uit de kroniek van schutterij St. Lambertus: “Bij de hoofdingang van de feestweide stond op een oplegger van het autobedrijf Feijts een groot kleurrijk schilderstuk, de Schutters Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Het schilderstuk werd ondersteund door twee vrouwenfiguren met zwaard. De oplegger was met wit doek versierd. Tijdens de optocht trokken vele keizers, koningen, koninginnen en schutters in feestkledij voorbij aan de “Nachtwacht”, als waren zij zo uit het schilderstuk van Rembrand komen lopen.”

Van alle kanten werd Oirsbeek uitgeroepen tot het mooist versierde OLS-dorp ooit. Een en ander werd mogelijk gemaakt doordat de directeur van de Staatsmijnen Limburg in het dorp woonde. Het was vooral de financiële steun vanuit de mijnen (en die van aannemersbedrijf Edmond Beugels) die de realisatie van de topversieringen mogelijk maakte.

Hoe het ook zij, de werkgroep `aankleding terrein´ heeft dit jaar voorgesteld om de Nachtwacht van Beekdaelen een plek te geven op ons OLS. Of zij op dat moment wisten van de eerdere Nachtwacht vertelt de geschiedenis ons niet. Maar het is een mooi gegeven dat na 66 jaar opnieuw een Nachtwacht schittert op ons OLS en dat de Oirsbeek wonende Roy Wanders zo in de voetsporen van zijn voorganger Eugene Quanjels is kunnen treden.