Wie kent ze inmiddels niet, de Geheime Tuinen? Het meest verspreide groene geheim van Sittard. In de nieuwe brochure van Visit Zuid-Limburg “Dit is Sittard-Geleen” staan ze genoemd bij de must do’s en worden ze beschreven als onontdekte pareltjes met boeiend verhalen. 

Dit groene geheim wordt nu verder verspreid buiten Limburg! Voor het eerst zijn de Geheime Tuinen dit jaar namelijk opgenomen in de Open Tuinen Gids van de Nederlandse Tuinenstichting. 

De gids geeft per provincie een mooi overzicht van ruim 360 interessante open tuinen, parken, kwekerijen, historische moestuinen en projecten sociaal tuinieren, die allen bezocht kunnen worden. Daarnaast staan er tips in vermeld voor groene uitstapjes en tuinevenementen. Al dertig jaar leidt de gids zo veel liefhebbers naar de mooiste tuinen. 

De Nederlandse Tuinenstichting maakt zich al 41 jaar lang hard voor het duurzaam behoud van groen erfgoed en tuinkunst, stimuleert het tuinbezoek en organiseert tuinexcursies. Het besef dat tuinen, parken en ander groen goed zijn voor ons welzijn en de vergroting van de biodiversiteit is alleen maar toegenomen en wordt nog eens versterkt door de corona pandemie. Openbare groene ruimten, zoals stadsparken, werden het afgelopen jaar opnieuw ontdekt als plekken om te ontspannen, je verbonden te voelen met de natuur en elkaar te ontmoeten. Veel mensen investeerden meer tijd in hun tuin en kwekerijen hadden het drukker dan ooit. Jong en oud ontdekte het plezier van zelf groenten kweken in moes- en buurttuinen. 

De herwaardering van onze groene omgeving resulteerde in 63 nieuwe tuinen voor de Open Tuinen Gids 2021. 

In de gids zijn 23 open Tuinen in Limburg opgenomen, waarvan een aantal zich bevindt in Sittard-Geleen, zoals de Geheime Tuinen, een nieuwkomer, en De Levende Tuin in Geleen, een prachtige natuurtuin aan de oevers van de Geleenbeek. Ook groene buurtprojecten, zoals de Hof van Heer Buurttuinderij en de Tapijntuin in Maastricht staan in de gids. En voor wie op zoek is naar bijzondere planten kan terecht bij Marnis Kwekerij in Bunde, de Wilde Planten Kwekerij van Yvonne Velthuis in Cadier en Keer of Kwekerij Bastin in Aalbeek. Ook in Limburg presenteert de Tuinenstichting zo een grote diversiteit aan tuinen uit het verleden, het heden en gericht op de toekomst.

Wie bepaalt of een tuin in de gids komt? Dat is het werk van de vrijwilligers van de Open Tuinencommissie. Alle leden hebben een professionele groene achtergrond of zijn deskundige tuinliefhebbers met grote interesse voor groen.

Zij bezoeken tuinen, bekijken deze en maken aan de hand van een checklist een rapportage over de tuin om te kunnen beoordelen of deze in aanmerking komt om open te stellen voor bezoekers. 

Het tuinseizoen is begonnen en veel enthousiaste open tuineigenaren staan klaar om vanaf juni je in hun tuin te ontvangen. Ontdek met de Open Tuinen Gids in de hand de groene pareltjes in onze mooie omgeving. 

De gids is voor € 19,95 te koop bij Boekhandel Krings in Sittard en bij Marnis Kwekerij en Kwekerij Bastin.

Dieneke Onderdelinden