Door Ray Simoen
Breed lachend keken vier wethouders van het nieuwe college van burgemeester en wethouders in de lens van de fotograaf van de regionale krant. Krantenlezers moesten het zaterdag 9 juli echter nog doen zonder de lach van de door corona geplaagde Leon Geilen en die van mr of mrs X, de wethouder, die GOB en CDA nog zoeken voor ‘hun stabiele meerderheid’ in de raad.
Eindelijk, vier maanden na de gemeenteraadsverkiezingen, heeft ook Sittard-Geleen een nieuw college. Als laatste van Limburgs grootste gemeentes, hoewel hier met grootmachten als GOB en CDA er lang niet zo’n grote politieke versnippering in de raad is als in Maastricht, Heerlen en Brunssum, waar je struikelt over de eenpitters.
Donderwolk
Opgelucht keek het kwartet dan ook naar de krantenfotograaf. Als ze opzij hadden gekeken in de krant dan hadden ze minder blij uit hun ogen gestraald. Want daar, op de rechterpagina, doemde een grote sombere donderwolk op. ‘Renovatie van Glanerbrook 26 miljoen duurder’ stond er te lezen; 26 miljoen maar liefst. Dat is ruimschoots de helft meer dan de 48 miljoen die de raad in 2020 daarvoor had uitgetrokken. En van die 48 miljoen was iedereen zich al rot geschrokken. Hoe is dat mogelijk? Allicht werden de fors gestegen kosten voor bouw, transport en materiaal als reden voor de stijging van de kosten aangevoerd. Maar ‘onvoorziene kosten’ hebben de verbouwing zo omhoog gestuwd, zo staat er te lezen. Bovenop 48 miljoen nog zoveel miljoenen extra aan onvoorziene kosten? Dan heb je niet goed uit je doppen gekeken en heb je behoorlijk wat nullen over het hoofd gezien. Dan heb je je bovendien ook nog eens vies rijk gerekend door te rekenen op rijks en provincie subsidies, die nog niet eens zijn toegezegd.
Het is niet de enige donkere wolk, die de blije gezichten van het nieuwe college zal doen betrekken. Bij GroenLinks/PvdA zullen ze de messen wel aan het slijpen zijn nu dit linkse blok vakkundig uit het college is gehouden doordat GOB en CDA vast willen blijven houden aan de plannen van de bouw van een omstreden vakantiepark op het ontmantelde ESCS terrein. De sfeer zal er niet beter op worden in de raad nu ‘links’ zich tijdens de afgelopen onderhandelingen over een nieuw college zo zwaar geschoffeerd voelt door het blok GOB/CDA.
Waffel
Van de beloofde ‘nieuwe bestuurscultuur’ waar op ‘basis van argumenten’ en ‘met respect voor elkaars standpunten’ bestuurd zal worden, zal dan ook niet snel sprake zijn. Zeker niet als ‘Houd je waffel’, waarmee PVV-er Darryl Foster kritische burgers de mond probeerde te snoeren bij politiek overleg 7 juli over een vakantiepark bij de Schwienswei, gemeengoed gaat worden. De macht van het getal zal zich weer vaker doen gelden. CDA-GOB hebben dan wel een meerderheid maar er mogen niet teveel dissidenten rondlopen, anders is die meerderheid foetsie. Het stemvee kan weer van stal worden gehaald.
Dit nieuwe college is het laatste politieke kunststukje, dat GOB voorman Pieter Meekels heeft verricht voor de gemeente Sittard-Geleen. Meekels was dé founding father van dit college, waarin zijn partij GOB de sterkste en grootste partner is. Maar het lijkt alsof de nieuwe wethouders nu wel genoeg van hem hebben gehoord en ze doof zijn geworden voor zijn raad. In een interview met deze krant geeft Meekels aan dat de belastingdruk in deze gemeente erg hoog is. De belastingdruk moet omlaag, vindt de ex-wethouder. Maar wat gebeurt er? Doodleuk wordt straks de afvalheffing verhoogd met bijna 19 euro (10 %). Intussen gaat het vastrecht ook verder omhoog. En daarbij wil men ook de milieuparken in Born en Sittard nog eens gaan sluiten. Iedereen moet straks naar Geleen met zijn afval, dat niet in een GFT bak of zak voor plastic afval kan. Dat alles moet geld opleveren voor de gemeente. Maar goedkoop kan wel eens duurkoop zijn. Minder milieuparken betekent meer illegale dumpingen. Gaat een flinke mep kosten straks om mensen in te huren, die met een prikkertje al dat illegaal gestorte vuil uit de bermen moeten vissen. En wat kosten die wagentjes wel niet, die overal de gedumpte ijskasten, keukens, meubels en bedden moeten opduiken uit de natuur?
Beter is het om de sterk verouderde milieuparken gereed te maken voor de toekomst van de circulaire economie. En het kan ook geen kwaad om de burgers beter en nauwkeuriger voor te lichten hoe ze het zuinigst voor de eigen beurs en het vriendelijkst voor hun leefmilieu kunnen omgaan met hun afval. Als die karweien goed geregeld zijn dan zal de lucht wat opklaren voor het nieuwe college. Anders blijft het bij deze ene foto, waarop de wethouders van deze gemeente breed lachend te zien zijn.