De afgelopen maanden zijn in de hele gemeentealle bushokjes, de zogeheten abri’s, vervangen. De werkzaamheden zijn bijna klaar. De meeste abri’s zijn vervangen door een moderne versie. Een aantal van deze abri’s is voorzien van duurzame onderdelen zoals zonnepanelen en sedumdaken. Ook de toegankelijkheid is verbeterd. Bij drie abri’s is een digitale infozuil geplaatst met onder andere informatie over de busdiensten en een digitale plattegrond.

 

Vernieuwingen en verbeteringen

De bushokjes zijn eigendom van een bedrijf dat hier ook reclame op mag plaatsen. Het contract met het oude bedrijf liep af. Bij de aanbesteding van een nieuw contract heeft de gemeente extra eisen gesteld op het gebied van onder andere duurzaamheid en toegankelijkheid. Er is nu een nieuw contract afgesloten met Global The Media & Entertainment Group B.V.

Wethouder Leon Geilen (Openbare Ruimte): “Het was voor de gemeente belangrijk om bij het vernieuwen en verbeteren van de abri’s te voldoen aan de huidige voorwaarden op het gebied van duurzaamheid en toegankelijkheid. Met deze abri’s maken we echt het verschil en kan iedereen er gebruik van maken.”

 

Infozuil met zoekfunctie

Op drie plekken in de gemeente zijn in de abri’s digitale infozuilen geplaatst. In Sittard op het Tempelplein, in Geleen bij het busstation en in Born bij de halte Overweg in de Parkweg. Op deze digitale infozuilen staat naast de informatie over de busdiensten ook een plattegrond met een zoekfunctie én informatie van de gemeente. Op termijn worden ook een OV-Chip oplaadpunt, een Wifipunt en een telefoonlaadpunt geïnstalleerd.

Daarnaast zijn twintig abri’s voorzien van sedumdaken of een sedumwand. Een sedumdak of sedumwand is een “groen dak” voorzien van vetplantjes. Zo’n dak kan goed tegen droge en natte periodes en het neemt CO2 op. Ook is een aantal abri’s voorzien van zonnepanelen en is de bereikbaarheid voor mindervaliden aangepast door het aanpassen van het straatwerk. In de de komende maanden worden alle werkzaamheden voor deze vernieuwingen afgerond.