Afgelopen week vonden traditiegetrouw de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag plaats. Op verschillende plekken in de gemeente vonden op 4 mei herdenkingen plaats, ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers, zowel burgers als militairen, die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Burgemeester Hans Verheijen was aanwezig bij de herdenking op de algemene begraafplaats in Sittard; “4 mei blijft een dag dat ik mij telkens moet afvragen welke lessen uit het verleden we getrokken hebben. Kijkend naar de ellende elders in de wereld en luisterend naar de verhalen die we horen van vluchtelingen die ook in onze gemeente verblijven, moet ik concluderen dat lang niet iedereen geleerd heeft en historisch besef vaak afwezig lijkt.”

“Wij in Nederland leven in vrijheid, maar elders in de wereld voelen veel onschuldige mensen wat het betekent als hun leiders dagelijks gebieden bombarderen waardoor vele mensen op onze aardbol verdreven worden van huis en haard en ergens anders een veilig plekje moeten vinden. We zien allemaal wat er nu gaande is in Oekraïne. Het is schokkend te moeten constateren dat onze wereldleiders niet in staat zijn om hieraan een halt toe te roepen. Vrijheid betekent dagelijks werken aan een samenleving waar voor iedereen plaats is, waar we naar elkaar luisteren en niet te snel oordelen. Waar nuance en verdraagzaamheid ons leiden en blijven leiden.”

Als afsluiting van de herdenkingsplechtigheid op de algemene begraafplaats in Sittard presenteerden kinderen van basisschool voor speciaal onderwijs De Blinker uit Geleen het Kindermonument. Zij deden dit in samenwerking met dansschool Clara Lamar. Zanger en songwriter Stan Smeets en de stichting Ecsplore begeleidden de presentatie van het Kindermonument.

“De herdenking van al die slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en de periodes daarna zou ons moeten sterken in de overtuiging dat het onze plicht is om ervoor te zorgen dat wat hun is overkomen niet meer mag voorkomen. Dat zullen we moeten overbrengen aan onze kinderen. Het Kindermonument kan ons daarbij helpen. Onze vrijheid is niet vanzelfsprekend,” aldus burgemeester Verheijen.

Burgemeester Hans Verheijen. Foto Gemeente Sittard-Geleen