Januari is gelukkig voorbij, de rillerige kop van het jaar is er af. Langzaamaan krijgen we meer (zon)licht en draaien we slow motion naar de lente. Toch is een beetje compassie met de eerste maand van het jaar op zijn plek. Die krijgt het altijd zwaar voor zijn kiezen. Staat bol van de goede voornemens, die iedereen altijd weer maakt en die als sneeuw voor de zon verdwijnen. En hij gaat gebukt onder de vele nog te betalen rekeningen van de voorbije feestdagen. Blauw van de kou rood van de betalingen. Wat hieraan te doen?  Geen druppel drank drinken. 

Trend

Velen deden mee aan ‘dry january’ of proberen nu ‘try February’. Dan probeer (‘try’) je het  met alleen alcoholvrije gin, limoncello en lowlander. Maar blijft voor velen toch zo iets als zittend carnaval vieren met een wit mondkapje voor. Maar we proberen iets anders: Met mate drinken, echter wel met kwaliteit in het glas. We gaan de trend volgen, die sinds een jaar of wat in het gidsland voor gisten en schuimend genot, België is ingezet. Zware blonde bieren zijn daar de laatste jaren zeer populair. Flessen waarin blonde bieren van zo’n 8 tot wel 10 procent alcohol zitten. Een dikke neus trekken deze heftige blondes naar die laffe biertjes á la Radler, die smaken als zoete kinderlimonades. Dionne Stax is toch ook geen Lady Gaga, zoals Dréetje Hazes ook geen Brad Pitt is?

Duvel zette in 2017 de toon met zijn Duvel Moortgat van 8,5 %, erna, in 2019 kwam Omer met zijn Omer Traditional Blond van 8 % en in 2020 werd in Leuven de eerste Victoria van 8,5 %  ingeschonken. Vorig jaar gaven de monniken van de abdij van Scourmont bij Baileux in Henegouwen hun zegen aan Xavier Pirlot, opper acoliet van de brouwerij van Chimay om de Chimay Blonde Forte in grote hoeveelheden te gaan brouwen. Negen jaar had Pirlot moeten smeken en bidden bij de monniken om van de Chimay Blonde, die in 2012 ter gelegenheid van de 150 ste verjaardag van de brouwerij was gemaakt, meer flesjes te mogen brouwen. De monniken vonden dat dit bier, ook wel ‘Chimay 150’ genaamd, een eenmalig feestbier moest blijven. Gelukkig streken de trappistenmonniken over hun hart en doopten ze het feestbier uit 2012 tot Chimay Verte, want in  Baileux verlaten ook de Blauwe, Rode, Gouden en Trippel de brouwerij. De ‘Groene’ oftewel ‘Verte’ is een robuust blond bier geworden met 10 %.

Lente

Robuust wil niet zeggen hoekig en grof. Integendeel, het bier heeft een mooie verfijnde dik witte schuimkraag en geurt naar sprankelende limoen, gember, rozemarijn, zacht peperige en vrolijke bergamot naast licht droppige steranijs en verwarmende kruiden. Dat is een mondvol en meteen bij de eerste slok krijg je dat ook allemaal op een prettige manier voor je kiezen. Ook nog zo aangenaam dat je graag een tweede, derde, etc slok neemt. En voordat je het weet sta je weer  ‘dry’, want je glas is leeg. Geen gewetenswroeging hoef je te hebben dat je toch weer aan de drank bent, de monniken bidden graag deze zonde weg voor je. ‘Try’ deze groene Trappist, de lente is dan ineens niet meer zo ver weg.