Geacht College, 

Vandaag, op 9 mei, is het Europadag. Deze dag wordt gevierd ter herinnering van de Schumanverklaring die op 9 mei 1950 werd ondertekend. Deze verklaring legde de basis voor de Europese eenwording op ons continent, dat later resulteerde in de Europese Unie zoals wij die vandaag de dag kennen en liefhebben. 

De intensieve Europese samenwerking heeft ervoor gezorgd dat wij al generaties opgroeien in vrede, veiligheid en welvaart. Helaas is dit niet vanzelfsprekend. Zo zien we dat er momenteel een afgrijselijke en afschuwelijke oorlog plaatsvindt op ons Europese continent. Een sterke Europese Unie en goede internationale samenwerking is daarom van belang voor ons allen en de doelen die wij nastreven. 

Ook op lokaal niveau speelt Europa een belangrijke rol. Als een van de weinige steden in heel Nederland grenzend aan zowel België als Duitsland, maken vele inwoners van Sittard-Geleen dagelijks gebruik van de voordelen die het EU-lidmaatschap ons geeft. Sommigen werken over de grens en anderen doen hun wekelijkse boodschappen in Duitsland. Jongeren maken regelmatig gebruik van de nabije uitgaansgelegenheden — zoals de Verzus in Hasselt of Discotheek Cheetah in Heinsberg, terwijl ouderen graag een drankje doen aan de Belgische kant van de Maas. De een gaat een leuk dagje shoppen in Maasmechelen en de ander trekt graag baantjes in het buitenzwembad in Gangelt. 

Daarnaast zijn er vele bezoekers die de grens over steken om naar Sittard-Geleen te komen. Bijvoorbeeld om te genieten van het heerlijke horeca-aanbod op de Markt in Sittard, voor een leuk dagje uit in het Kasteelpark Bron en/of gebruik te maken van de geweldige sportvoorzieningen in Glanerbrook Geleen. 

Als meest pro-Europese partij zet D66 zich in voor het versterken van onze internationale verbindingen en Euregio, o.a. op het gebied van cultuur, economie, arbeidsmarkt, onderwijs, openbaar vervoer en klimaat. Als Lid van de Euregio Rhein- Maas-Nord heeft ook Sittard-Geleen zich gecommitteerd aan een sterke Euregio en een betere internationale samenwerking met onze buitenlandse buurgemeenten. D66 is hier verheugd mee. 

Om onze internationale samenwerkingsverbanden (en het dagelijks belang hiervan in het leven van onze inwoners) te benadrukken en Europa te omarmen verzoekt, D66 het College om vanaf heden de Europese vlag te hijsen in Sittard-Geleen, dan wel op Europadag (9 mei). 

Hoogachtend, namens de D66-fractie, 

Pepijn Pi Van de Venne 

Fractievoorzitter D66 Sittard-Geleen