De strijd om wie zich de beste thuis-bakker van Nederland mag noemen is op de zondagavond weer losgebarsten. De Limbrichtse Pauline Leenders was een seizoen eerder een van de halve finaliste in Heel Holland Bakt. Naast haar beroep van aardrijkskunde docent aan het Sittardse Trevianum bakt ze regelmatig in opdracht voor feestelijke gebeurtenissen. Klein en groter. Daarnaast verzorgt ze voor de leerlingen iedere week een bakworkshop. Eerst op school, maar tijdens de corona-maatregelen online.

Is je leven veranderd na de deelname aan Heel Holland Bakt?

“Het is zeker anders nu, je wordt op straat herkend en aangesproken in de supermarkt als je een zak krentenbollen pakt, of je die niet zelf maakt. Heel leuk om alle positieve reacties te horen van iedereen. Ook kreeg ik steeds meer vraag naar het maken van taarten op bestelling, voor bruiloften, feesten of bedrijven. Of gewoon als iemand heel veel zin had in iets lekkers.

Ik vind het zo leuk om lekkere en vooral mooie taarten te maken dat ik mijn eigen bedrijfje Pauline Custom Cakes ben begonnen.

Het is een super combinatie met lesgeven. Wel ben ik een dag minder gaan werken om alles goed te kunnen blijven verzorgen.”

Spektakelstukken? Wat houdt dat in?

“Dat zijn taarten voor mensen die zeggen: ‘maak het voor mij maar eens wat creatiever’. Kunstwerkjes voor op tafel noem ik ze ook wel. Niet alleen lekker, maar ook mooi om naar te kijken, voordat je ze daadwerkelijk aansnijdt. Het pronkstuk op een mooi gedekte tafel, sjieker dan een vlaai.”

Kregen niet alle eindexamenleerlingen van het Trevianum vorig jaar een gebakje van je?

“Ja, dat klopt. Omdat we bij het uitreiken van de diploma’s gehinderd waren door corona, moesten er originele oplossingen gezocht worden. Je merkt dan dat je ondanks de beperkingen toch hartstikke creatief bezig kunt zijn. We hebben een drive-in gemaakt. Er waren meerdere stops waar ze iets kregen. Bij mij kregen ze een mini taartje. We hebben het zo leuk mogelijk gemaakt. Je moet je voorstellen dat er niets is doorgegaan voor de examenleerlingen, geen examens, geen gala, een andere diploma-uitreiking, geen examenfeest, vele hebben hun reis met vrienden moeten afzeggen. Dus een taartje verdienden ze wel.”

Zo is ook het geven van baklessen op school ontstaan?

“Nou, dat was al iets eerder. Ik had een verzoek ingediend of ik tijdens de vaardigheidslessen, de verrijking voor leerlingen die klaar waren met de noodzakelijke stof, niet een aantal baklessen mocht verzorgen. Dit werd gelukkig heel enthousiast ontvangen op school en kon ik aan de slag in een lokaal waar vroeger verzorging werd gegeven. Hier staan nog vier keukens. Het werd uiteindelijk een combinatie van één theorieles en vijf praktijklessen, telkens een uur.

De leerlingen vonden het fantastisch en leerden onbewust heel veel dingen bij. De grote uitdaging was iedere keer dat het binnen 50 minuten gemaakt, gebakken en opgeruimd moest worden. Gelukte lukte dit aardig, alleen de geur van vers gebak bleef hangen. Het uur na de bakles was er biologieles met weer andere leerlingen in het lokaal. Helaas was voor hun alleen de geur er nog. Al het lekkers was allang op of in de broodtrommeltjes voor de pauze.”

Sinds drie weken krijgen de leerlingen van de brugklassen Havo een online-workshop. Is daar veel belangstelling voor?

“De eerste keer bakte we appelflappen met ongeveer vijftig deelnemers, Hierna volgde een les met Rocky Road fudge, tiramisu en monchou taart in glaasjes. Op dit moment zitten er meer dan 120 leerlingen in de online bakles. Het gaat super goed! Ze doen allemaal zo enthousiast mee, willen graag laten zien hoe ze het doen en vele ouders staan enthousiast mee te helpen. Aan het einde sturen vele mij een foto van het eindresultaat via Instagram of Magister. Super trots ben ik op ze!”

Hoe gaat het in zijn werk?

“Nou de deelnemers krijgen van mij één week van te voren de boodschappen door. Ik kies voor laagdrempelig gebak, maar wel een beetje puber-proof. Ik wil de leerlingen laten zien hoe makkelijk het is om zelf iets te bakken binnen 50 minuten. Ik kwam er ook achter dat niet iedereen een oven heeft of een mixer. Ik probeer hier mijn recepten op aan te passen zodat ook iedereen mee kan doen. Ik doe alles voor in mijn eigen keuken en via Teams kan iedereen meedoen, dat is net zoals de lessen die ze op dit moment volgen.”

Leuke reacties gehad?

“Ongelooflijk veel reacties heb ik gekregen. Vooral ouders die heel positief zijn. Ze vinden het een heel leuk initiatief, even iets anders dan de hele dag achter de laptop zitten. Een moeder vertelde mij dat ze blij was nu haar kind eindelijk weet hoe de kookplaat werkt. En meerdere berichtjes heb ik gekregen dat het recept de dag erna nog eens gemaakt wordt omdat het zo leuk en lekker was. Ik vind het vooral leuk om te zien dat de kinderen onbewust veel andere dingen oppakken. En te zien hoe ze ervan genieten. Ze verdienen even iets leuks. Ik vind het super knap hoe onze leerlingen het aanpakken met de online lessen. Het is niet altijd even makkelijk maar ze doen het gewoon. Het zijn toppers!”

Recept Rocky Road fudge

Benodigdheden

  • 1 blikje gecondenseerde melk 
  • 350 gr pure chocolade
  • 300 gram koekjes/M&M’s/ Maltezers/ marshmallows/ Oreo koekjes/ nootjes etc. Kies een mix wat je lekker vindt.
  • 1 el roomboter (ongeveer 20-25 gram)
  • Bakblik/ovenschaal 20-20cm (kan ook een cakevorm)
  • Bakpapier 
  • Steelpan

Leg een vel bakpapier in een bakblik.

Maak van de chocolade kleine stukjes. Dit lukt het beste met een groot koksmes.

Breek de koekjes in kleine stukjes en knip eventueel grote marshmallows in kleine stukjes. Ook ander groot snoep, maak het klein.

Doe het blikje gecondenseerde melk in een pannetje en voeg de stukjes chocolade de boter en een snuf zout toe.

Laat dit langzaam smelten. Blijf er rustig in roeren met een spatel of houten lepel. Zet het vuur niet te hard want dan brandt de chocolade aan. Het moet een lekkere dikke chocoladepasta worden.

Haal de pan van het vuur als alles gesmolten is.

Voeg 2/3 van al het lekkers toe aan de gesmolten chocolade.

Schenk het gevulde chocolade mengsel in het bakblik.

Strooi het overgebleven lekkers netjes over de bovenkant.

Zet het minimaal 4 uur in de koelkast. 

Als het hard is geworden kun je de Rocky road fudge in blokken stukjes snijden met een groot scherp mes.

Online bakcursus voor de leerlingen van het Trevianum door Pauline Leenders.
Foto LIWI Foto | Lindy Wintraecken