Door Ray Simoen

Moet je volleerd brouwer zijn om een goed bier te kunnen maken? ‘Tuurlijk niet’, zei een vriendenclub uit Roermond. Goed kunnen drinken en weten wat je lekker vindt, dáár draait het om. Brouwen laat je aan de jongens en meisjes over die er voor doorgeleerd hebben. ,,We hebben wel verstand van bier drinken, maar van brouwen totaal niet,” legt Goof Vilters uit Roermond uit via de telefoon. Samen met zijn kameraad Jorn van Herten (25) begon de student accountancy twee jaar geleden met Buuz. ,,Buuz is Roermonds voor een fles bier,” zegt de 23 jarige Roermondenaar.  Het begon allemaal met een geintje tijdens de corona lockdown toen alle cafés gesloten waren. ,,We zaten met een clubje vrienden bij elkaar thuis bier te drinken. We zeiden tegen elkaar: ‘ we moeten maar eens een eigen bier maken.’”

Smaakprofiel

Wat voor de joeks wordt gezegd, verdwijnt vaak met de bierdampen als de ramen worden opengezet. Maar de Buuz boys, zoals ze zich gingen noemen, lieten het niet bij een geintje en grootspraak maar gingen serieus aan de slag. ,,Nadat we contact hadden gelegd met de Weerter stadsbrouwerij hadden we binnen vier maanden alles voor elkaar.” Dat ze geen brouwers waren deerde hen niet. ,,We hebben wel veel verstand van drinken, we weten wat we lekker vinden. We kopen zeven á  acht speciaal bieren, we proeven ze en schrijven op wat we van elk bier vinden. Vervolgens bespreken welk bier en welk smaakprofiel we het beste vinden. En als we bepaald hebben wat voor bier we willen, stappen we naar de brouwer en geven we aan welk bier hij voor ons moet brouwen.” Klinkt simpel maar leidt het ook tot het gewenste wow effect bij degenen, die het bier kopen en drinken? ,,In Weert lieten we ons eerste bier, een krachtig blond bier, maken. Meteen 1000 liter. Dat vonden we wel erg veel.” Maar de vrees dat ze zelf honderden liters onverkocht bier zouden moeten wegklokken bleek ongegrond. ,,Binnen drie  weken was alles weg”, klinkt het triomfantelijk.  De ‘profieldrinker/ brouwer’ voegt er aan toe dat het succes van de Buuz’ eersteling ook toegeschreven kan worden aan lokaal chauvinisme en  ‘de gunfactor’. Een eigen Roermonds bier met de smaak van La Trappe en Carolus, dat ook nog het werk was van twee lokale jonge gasten met een grote schare vrienden en bekenden, ja, dat ging er grif in bij de bezoekers van de vele cafés die Roermond rijk is. ,,Een fantastisch gevoel is het als je door de stad fietst en ziet dat mensen je bier drinken. Kippenvel krijg je dan.” Het erkent bij de introductie van hun bier veel steun gehad te hebben van een goede bekende. ,Hij werkt bij Hansen Drankenhandel in Linne. We vroegen aan hem of we een dagje met hem mee mochten om ons bier bij de vele klanten van Hansen te introduceren. Dat werkte erg goed.”  Succes smaakt altijd goed, en vooral naar meer. Voor de wintermaanden wilden ze een ‘warmer soort bier’. ,,We zijn met 20 anderen bij elkaar gaan zitten en diverse ‘dubbel biertjes’ gaan drinken. Iedereen moest precies opschrijven wat hij van de bieren vond. Daarna hebben we een shortlist van de vijf ‘beste bieren’ opgesteld. Die hebben we door een nieuwe groep van proevers laten keuren. Uiteindelijk hebben Jorn en ik de smaak van ons nieuwe bier vastgesteld en zijn we naar de brouwer toegestapt. In Gent, want die in Weert kon ons niet helpen. Niks mis mee, Gent is een mooie stad met veel cafés en veel bijzondere bieren.” Het tweede Buuz.bier is een dubbel van 7,5 % en is volgens het uitgekookte duo te drinken ‘es t raegent én es t neet raegent’. 

Balans

Op tafel staat de Dubbel met zijn paarsrood etiket. Stoer en met een uitstraling van ‘kom maar op, ik ben voor  geen enkele kritische drinker bang’. Die uitdaging gaan we graag aan. Een foutje of een geintje van de Gentse brouwer? Het gekocht flesje is wat krenterig gevuld. Tot het begin van de hals van de fles is de Buuz dubbel gevuld. Jammer, gauw verder. Mooie diep donkerbruine kleur met een overtuigende schuimkraag. Dat gaat de goede kant op. Maar zo sterk als de kleur van deze Buuz dubbel is, zo flauw is de geur ervan. Licht waterig zoet, ‘raegenachtig’.

Het zachte, warme zoet van bruine suiker vult eerst de mond, erna steken dropjes en kruiden als laurier en jeneverbes hun kop op. Pittig. Jammer dat erna bittere tonen zich ermee gaan bemoeien. Dat doet de afdronk geen goed, die wordt er  droog en stroef van en verstoort de balans in deze Roermondse dubbel. Is het een bier dat je altijd kunt drinken dus ‘es t raegent én es ’t neet raegent’? Een bier als een all weather coat’ is deze dubbelaar nog niet. De smaakprofielmakers moeten nog een keer aan de bak. Met meer balans tussen zoet en bitter wordt dit bier zeker een succesnummer in Roermond en daarbuiten, met en zonder paraplu.