Nederland is een digitaal radiostation rijker! Op vrijdag 4 november werd ‘Radio Pergamijn’ gelanceerd. Dit is een initiatief van het Mediateam van Stichting Pergamijn, een team van in totaal 12 deelnemers en twee begeleiders met een passie voor media. Elke weekdag wordt er twee uur lang live radio gemaakt en verder staat Radio Pergamijn garant voor veel goeie muziek, 24 uur per dag en 7 dagen per week! Acitiviteitencentrum Leyenbroekerweg in Sittard is de thuisbasis van ons Mediateam. In hun ruimte op de eerste verdieping gonst het elke dag van de activiteit en creativiteit: “We maken video’s voor YouTube over wat er gebeurt binnen Pergamijn en over dingen uit ons dagelijks leven”, legt deelnemer Jack Hulleman uit. “Is er wat te doen, dan gaan wij langs en maken er een video van. Of foto’s, dat kan ook.”

Verbinding

Samen met zijn 12 collega’s vormt Jack een team van deelnemers die graag creatief bezig zijn met media: “Elk van onze deelnemers heeft zo z’n eigen pakkie-an. Patrick houdt van foto’s maken en bewerken op de computer, Jack interviewt graag mensen. We hebben Jeroen die technisch heel sterk is en zorgt voor de camera, licht en geluid”, vertelt begeleider Sven van Veggel. “Ad is een uitstekend fotograaf en houdt zich ook bezig met het digitaliseren van het rijke Pergamijn-archief.” “Maar binnen de groep hebben we bijvoorbeeld ook Rim: helemaal gek van radio. Verbluffend goed is-ie in het imiteren van stemmen en het leveren van voice-overs. En dan is er nog Roland die met zijn muzikale kennis verdieping brengt bij wat je hoort. Dat bracht me op het idee om radio te gaan maken met deze groep. Ik zag in radio maken ontwikkelingskansen voor cliënten én een grote meerwaarde voor onze organisatie.” Dat beaamt bestuurder Jessica Heuperman helemaal: “Als Pergamijn hebben we tientallen locaties verspreid over Limburg. Of het nou woningen zijn, activiteitencentra, behandelcentra of kantoren: allemaal zijn we Pergamijn en dus is het belangrijk dat we goed met elkaar in verbinding staan. Radio kan daar op een hartstikke leuke manier aan bijdragen!”

Radiostudio gebouwd

Zo ontstond dus het plan voor Radio Pergamijn. Begeleiders en deelnemers bouwden een heuse radiostudio en toen kon het oefenen beginnen! Inmiddels hebben de vele knoppen en programma’s geen geheimen meer voor de radiomakers. “Radio maken is een samenspel tussen onze deelnemers. Ze maken samen een product, vullen elkaar aan en hebben vrijheid om samen of alleen invulling te geven aan hun programma”, gaat Sven verder. “Ze leren het voor te bereiden. Hoe interview ik iemand, wat kan ik wel en wat kan ik niet zeggen op de radio? Er zijn er die gaan presenteren of als sidekick fungeren. Anderen stellen de playlists samen. In ieder geval heeft de hele groep enorm uitgekeken naar deze start.”

Elke dag een live programma!

Radio Pergamijn gaat van start met live programma’s op de volgende tijdstippen:

Tijdstip Programma Makers

Maandag 14 – 16 uur R&R in de middag Roland en Rim

Dinsdag 14 – 16 uur De Poetsploeg Jack, Patrick, Riccardo en Rim

Woensdag 11 – 12 uur Hour of Power Roland en Rim

Donderdag 14 – 16 uur De Poetsploeg Jack, Patrick, Riccardo en Rim

Vrijdag 14 – 16 uur Happy Friday Show

De 10 van… Roland, Rim en Jack

De meeste programma’s worden live uitgezonden en worden vervolgens in de carrousel geplaatst waarin het programma herhaald wordt.

Iedereen die dat wil, kan naar Radio Pergamijn luisteren via www.pergamijn.org/radio.

Foto Stichting Pergamijn