Het was mooi weer, afgelopen weekend. Het mooie weer trekt veel wandelaars en fietsers naar buiten. De hoge waterstand misschien nog wel meer. Maar in de dorpen aan de Maas heerst rust. Een groot contrast met de week die eraan vooraf ging, merkt ook burgemeester Hans Verheijen, die tijdens een ontspannende wandeling langs de Maas tussen Obbicht en Grevenbicht terugkijkt op de spanningen in Geleen en Sittard. 

“Ja, het was een heftige week”, zegt burgemeester Hans Verheijen. Hij schreef er een stevig verhaal over op zijn Facebookpagina. “Ongeregeldheden en rellen in onze gemeente… Bizar, maar helaas waar! En door grote inzet van veiligheidsdiensten hebben we erger kunnen voorkomen.” Verheijen doelt op groepen jongeren die hadden aangekondigd woensdag in de Geleense wijk Lindenheuvel en in het weekend in het centrum van Sittard de confrontatie op te zoeken met de politie. In het centrum van Geleen kwam het op maandag wel tot een confrontatie met de politie, waarbij uiteindelijk alleen het gemeentehuis en de openbare ruimte werden beschadigd. “Een dikke chapeau naar alle politiemedewerkers, niet alleen van ons eigen politie, Basisteam Westelijke Mijnstreek, maar ook van ver daarbuiten die de collega‘s hier kwamen ondersteunen. Erg dat dit nodig is.” 

Ook veel van de relschoppers kwamen van buiten de gemeente, zelfs vanuit het hele land. 

Verheijen zegt er alles aan te doen ‘de vandalen uit de anonimiteit te halen’. “Deze mensen hebben ervoor gezorgd dat thuiszorg in een heel aantal gevallen niet bij de hulpbehoevenden kon komen. Ondernemers moesten extra kosten maken om hun zaak te beschermen. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ben geen socioloog en kan niet verklaren waarom dit gebeurt. Maar laat dit duidelijk zijn: je gebruikt geen geweld, je doet geen mens of dier kwaad en je blijft van andermans spullen af. Simpele basisregels die altijd gelden. Ook als je je verveelt of het ergens niet mee eens bent.”

De burgemeester wijst erop dat de noodverordening sinds maandag niet meer geldt, maar dat die elk moment weer van kracht kan worden als daar aanleiding toe is. “We trekken een duidelijke grens: degene die er overheen gaat heeft een ernstig probleem. Rellen horen niet thuis in deze gemeente. Dat past niet bij ons. Daar is Sittard-Geleen te mooi voor. Laten we dat zo houden.”

#samensterksittardgeleen