Met Hotel Habbekrats. De mysterieuze spruitjesmoord publiceert Rik Peters uit Geleen zijn eerste jeugdboek. De unieke mix van humor en griezel maakt Hotel Habbekrats het perfecte boek voor Halloween, maar zeker ook voor andere momenten.

‘En toen lag er dus een lijk in kamer 237.’ Met die zin opent het jeugdboek Hotel Habbekrats. De lezer maakt kennis met Francis, de piccolo van het nulsterrenhotel, die het op zich neemt de zaak te onderzoeken. Waar komt het lijk vandaan? Is er een moord gepleegd? En wat betekent dit voor de toekomst van het hotel? Samen met Francis ontmoet de lezer vervolgens alle bewoners en medewerkers van het hotel – onder wie een dokter die de dood kan ruiken, een waarzegger die met geesten kan praten, een poetsman met ratten als huisdier, en een poes die niets anders doet dan slapen.

Griezelig grappig

Peters, in het dagelijks leven werkzaam als journalist en redacteur, lijkt zelf ook wel een personage uit zijn boek. Gekleed in stemmig zwart, in een werkkamer met gesloten gordijnen, legt hij uit dat hij vooral ’s nachts aan het boek heeft gewerkt. “Het is een griezelverhaal voor kinderen vanaf 10 jaar,” legt hij uit. “En zo’n boek moet in het donker worden geschreven. Dat is immers ook het moment waarop de lezers straks hun nachtmerries krijgen.”

Hotel Habbekrats is inderdaad een griezelig boek, maar het is vooral ook een grappig boek. Jonge lezers voelen dat er in het verhaal achter elke hoek een nieuw gevaar én een nieuw mopje schuilt. Daardoor is het avontuur altijd spannend, en weten kinderen toch dat ze uiteindelijk echt wel veilig zijn. Hotel Habbekrats brengt kinderen naar het puntje van hun stoel, en laat hen er dan lachend weer af vallen.

Een eigen wereld

Hotel Habbekrats is het eerste boek in een serie. Alle avonturen vinden plaats in het denkbeeldige stadje Hellevorst. “Hellevorst is een wereldje op zich,” legt Peters uit. “Lezers kunnen er volledig in verdwijnen. Als je Hotel Habbekrats leest, hoef je eventjes niet na te denken over het huiswerk dat je nog moet maken, aan het knappe meisje in de klas dat jou niet ziet staan, of aan de pestkop die kauwgom in je haar plakt. Als de échte wereld even niet goed voelt, dan heb ik nog een andere wereld voor je – een wereld waarin je altijd welkom bent. Dát is Hellevorst.”

Hotel Habbekrats verschijnt bij Clavis Uitgeverij. Het boek voor lezers vanaf 10 jaar kost 14,95 euro en is vanaf 28 oktober overal verkrijgbaar.

De Geleense auteur Rik Peters.