Sjtadskapel ’t Trumke en ’t Tröötje heeft in samenwerking met componist, tekstschrijver en dirigent Reinhard Wind een lied opgenomen met de titel ‘Same’. Het gaat over het verlangen naar de tijd van vóór de Corona, maar het is ook een lied van troost vanwege de zekerheid dat het gevoel van ‘Same’-zijn op een moment terug gaat keren en iedereen als vanouds kan genieten van elkaar en de mooie dingen in het leven.

Hans Wijnands, voorzitter van ’t Trumke en ’t Tröötje: “We wilden röring voor de kapel toen we op 1 juli weer samen kwamen om te gaan repeteren. Het was al direct duidelijk dat concerten en het spelen op evenementen voorlopig niet tot de mogelijkheden zouden behoren en toch wilden we ergens voor oefenen. Een doel hebben. Op een gegeven moment kwam ‘Same’ voorbij en we besloten het op te pakken.” De groep muzikanten ging aan de slag met zangeres Joyce Vahsen en op 12 oktober werd in de studio van de Muziekgieterij het nummer opgenomen. Joyce: “Ik wilde in het begin eigenlijk alleen meedoen als ik het liedje samen met Jack, mijn vader, mocht zingen. Maar tijdens de repetities bleek dat ons stembereik te ver uit elkaar lag, daarom hebben we het uiteindelijk niet gedaan.” De opnamen waren een extra challenge. Je hoort iedere noot geïsoleerd en daarnaast bleken de technici erg kritisch. “Klopt. Als het net niet helemaal zuiver was, moest het overgespeeld worden. Soms wel tien keer. Zo zijn we voor vier minuten muziek zeker zes uur bezig geweest. Elk instrument werd apart opgenomen en daarna werden de opnames pas bij elkaar ‘gegooid’. Daarnaast hebben de mensen die de mix verzorgden er nog eens even veel tijd aanbesteed”, vertelt Hans. Joyce: “Het was al met al vooral hartstikke leuk. Ik heb ervan genoten. Tijdens het hele proces heb ik nooit de indruk gehad dat er iets moest. Het was vooral met zijn allen lekker met muziek bezig zijn.” En dat is misschien juist wel wat het leven in deze tijd weer leuk maakt. ‘Same’ is in dat kader een muzikale voltreffer. Hans: “Als er één positief punt aan de tijd is waarin we leven is het misschien wel het toegenomen besef dat we elkaar nodig hebben, en dat gedeelde vreugde dubbele vreugde is. ‘Same zullen we het overwinnen en er komen ook weer betere tijden, waarin er veel meer kan en mag.” “Ik heb me dat toen we er mee bezig waren niet zo gerealiseerd tot ik laatst iemand sprak die me vroeg of ze het liedje eens mocht horen. Dat heb ik gedaan en ze moest ervan huilen. Ik kreeg er op mijn beurt zelf kippenvel van. Van het idee dat we iets gemaakt hebben dat iemand zo kan ontroeren,” besluit Joyce. 

Een digitale kopie van het nummer is te krijgen door een mail te sturen naar: same@trumke-en-trootje.nl Na vermelding van een GSM-nummer ontvangt u een ‘tikkie’ gestuurd voor een bedrag van drie euro. Van ieder verkocht exemplaar zal een euro ten goede komen van het comité ‘Dao baove in de Tore’.

Hans Wijnands en Joyce Vahsen.