Volwassenen die (tijdelijk) geen geld hebben om te sporten of deel te nemen aan culturele activiteiten, kunnen ook in 2022 en 2023 dankzij het Volwassenenfonds Sport en Cultuur Limburg tóch meedoen. Sinds 1 september 2021 is de gemeente Sittard-Geleen aangesloten bij het Volwassenenfonds en sindsdien maakten 38 inwoners gebruik van de regeling. 

Mede dankzij een bijdrage van de Provincie Limburg heeft de gemeente Sittard-Geleen een jaarlijks budget van ruim € 15.000,- voor inwoners die leven rond het bestaansminimum voor activiteiten op het gebied van sport of cultuur. Hieronder vallen bijvoorbeeld het lidmaatschap van een sportclub of een fitnessabonnement, maar ook schilder- of tekenlessen of een abonnement op de bibliotheek. “We maken sport en cultuur daarmee toegankelijk voor iedere volwassene,” licht wethouder Andries Houtakkers (Sport en Cultuur) toe. “Door de lockdown en de maatregelen rondom het coronavirus ligt het merendeel van de activiteiten nu jammer genoeg stil, maar dat gaat hopelijk snel veranderen.”   

Naar elkaar omkijken

Wethouder Judith Bühler (Armoedebeleid) kijkt tevreden terug op de afgelopen vier maanden waarin inwoners gebruik maakten van de regeling. “Goed dat mensen het fonds weten te vinden, en ik hoop dat dit ook dit jaar zo blijft. Wij willen een gemeente zijn waarin we naar elkaar omkijken, en samen zorgen dat iedereen mee kan doen. We doen er alles aan om dat mogelijk te maken. Want iedereen moet deel kunnen nemen aan de normale dingen in onze samenleving, ook als je weinig te besteden hebt.” 

Energie en veerkracht

In Sittard-Geleen heeft ruim elf procent van de inwoners een laag inkomen. “Te veel mensen hebben niet de financiële middelen voor een lidmaatschap van bijvoorbeeld een sportclub of een fanfare,” voegt wethouder Houtakkers toe. “Tegelijkertijd hebben ze wel vaak zorgen. Juist zo’n lidmaatschap van een vereniging of een sportclub geeft mensen energie en veerkracht. We hopen dat mensen die voldoen aan de voorwaarden de komende jaren ook de weg naar het Volwassenenfonds weten te vinden.”

Inwoners van Sittard-Geleen kunnen zich voor het Volwassenenfonds melden bij een intermediair, bijvoorbeeld een schuldhulpverlener of maatschappelijk werker, als het inkomen niet hoger is dan 120 procent van het sociaal minimum. Voor een echtpaar is 120 procent van het sociaal minimum netto 1.778 euro per maand. Voor een alleenstaande van 21 jaar of ouder is dat maandelijks netto 1.245 euro. Meer informatie vind je op www.volwassenenfonds.nl  

Andries Houtakkers en Judith Bühler: “Sport en cultuur moet voor iedereen toegankelijk zijn.”
Foto Ermindo Armino