Door Ray Simoen
Ambachtelijke bierbrouwers zijn niet langer meer mannen met grote leren schorten voor, die met houten scheppen staan te roeren in bakken met gistend bier in een schuur achter hun huis. Ze zijn er zeker nog, deze romantici van het schuimend nat, geurend naar hop, mout en de slokken die ze van hun proefbrouwsels hebben genomen. Maar er is inmiddels een moderner soort bierbrouwers aan het werk. Ook ambachtelijk en kleinschalig. Geen grote houten roerschep in de hand maar een I-phone met apps, waarmee op elk moment en op elke plaats kan ingegrepen worden in het brouwproces thuis: de’ high tech microbrewers’, zijn de bierbrouwers van de toekomst. Leo Logister (52) uit Geleen is een van die moderne ambachtelijke thuisbrouwers. ,,Als ik ergens visite ben en ik zie op de ‘brouwapp’ dat de temperatuur in mijn brouwketel omhoog of omlaag moet, dan stuur ik via mijn I-phone het brouwproces in de gewenste richting” zegt hij terwijl hij zijn I-phone met de apps toont. Het schermpje toont lijntjes in allerlei kleuren en diverse curves, die de high tech brouwer van de juiste informatie voorzien.
Duivenhok
Sinds twee jaar brouwt hij zijn LoGIST-er bieren. Drie heeft hij er: de Gelaense Galiër van 6 % alcohol, de Lol’s tripel van 8 % en de Gelaense Springer van 9,5 %. Allemaal ontstaan in eerst een kinderkamer en vervolgens in een verbouwd duivenhok in de nok van zijn huis in Oud-Geleen. Het oogt eerder een netjes opgeruimde studeerkamer dan een brouwplaats. Geen slangen, die door de kamer lopen, geen geuren van hop of schuimend bier. Hij doet een kastje onder een bureau open en daar staat een rvs brouwketel van 30 liter. Op het bureau staat een apparaat waarmee de met bier gevulde flesjes voorzien worden van een dop. Op een plank het verpakkingsmateriaal van zijn bieren, waarvoor hij aparte etiketten heeft ontworpen. En ernaast de speciale glazen, die hij voor zijn bieren heeft laten maken. Spik en span alles. ,,Toen corona velen aan huis kluisterde zei ik tegen mezelf: waarom begin je niet eens met het brouwen van je eigen bier?” Een paar jaar eerder, in 2015 had hij bij Dorpsbrouwerij De Maar in Jabeek aan een cursus bierbrouwen meegedaan. ,,Ik wilde het brouwproces leren kennen.” Erna stoeide hij kort even met kant en klare brouwpakketten en verdiepte hij zich via het boek ‘Van water tot bier’ in de techniek van het brouwen. Maar die brouwpakketten bevielen hem al gauw niet meer: ,,Te simpel, weinig avontuurlijk.”
Meloen
Toen hij op vakantie op Bonaire in gesprek kwam met brouwer Laurens van De Gebalde Vuist uit het Brabantse Altenaar kwam alles in een stroomversnelling. ,,Hij wist zoveel van bierbrouwen en gaf me zulke goede adviezen dat ik besloot om mijn eigen recepten te gaan maken en vervolgens door Laurens mijn bieren in grotere ‘batches’ te laten brouwen.” Bij een bezoek in 2020 aan een brouwerij in het Noord-Hollandse Egmond aan den Hoef dronk hij een met huell melon hop gemaakte IPA. Meteen wist hij welke smaak zijn eerste bier zou moeten krijgen. ,,Huell melon hop geeft het bier een fris zoete smaak, meloenachtig.” Een zoetige meloen is de galia en in combinatie met Geleen leverde al snel de komische en goed in het gehoor liggende naam Gelaense Galiër op, met een knipoog naar de Galliërs Asterix en Obelix. Eerst sierde een afbeelding van Obelix het etiket van zijn bier, maar dat haalde hij er snel vanaf, om geen juristen van de twee stripfiguren op zijn dak te krijgen. De Gelaense Galiër sloeg meteen goed aan in de naar eigenheid dorstende waereldtjad. ,,Ik vind het prachtig dat mijn Gelaense Galiër nu op de kaart staat van De Dikke Daniker en drankenhandel Vossen hem verkoopt. Bovendien gaat straks restaurant Sjmaak, dat in het centrum van Geleen gerechten met allemaal streekproducten beredit, de Galiër ook serveren.” Het succes van de Gelaense Galiër smaakte naar meer. Kort erna kwam Leo Logister met zijn eerste tripel. ,,Lol’s tripel is kruidig en met diverse mout- en hopsoorten gemaakt. De naam is een verwijzing naar de manier, waarop ik op mijn werk vermeld sta. LOL- Logister Leo”, zegt hij glimlachend. En de Gelaense Springer duidt op mijn hond, ‘een sterke broene met een witte kraag’.”
Terrasbier
Stoer staat de Gelaense Galiër in het glas, Zonnig blond met een kloeke, stevige schuimkraag. Indrukwekkend. Bier om met plezier te bekijken. De geur is wat minder stoer, de Galiër houdt zijn zoete geur aardig onder de pet. Wel ruiken we frisse hoptonen en de geur, die zo typerend is voor een mooi Belgisch blond bier. Op het etiket staat dat de Gelaener een ‘subtiele Galia meloen smaak’ heeft. Daar is geen woord onwaars aan. Maar we hadden de subtiliteit graag wat minder bescheiden gezien. Ok, we zijn het eens met de brouwer dat het geen meloen sapje met een biersmaak mag zijn. Maar iet meer van die zomerse ongecompliceerdheid die de Galia meloen uitstraalt , zouden we zeer toegejuicht hebben. Van teleurstelling is echter totaal geen sprake. Integendeel, de Gelaense Galiër is een heerlijk, fris en fruitig bier, waarvan je er met gemak en met genoegen een paar achterover slaat. Een uitstekend terrasbier, erg aantrekkelijk om te zien en aangenaam om te drinken.
Informatie:
Gelaense Galiër kost 3,50 per flesje (33 cl)
Brouwerij Logister,
Tel;06-50602373