Susteren heeft er niet zeven, maar acht jaar op moeten wachten, maar op 26 augustus staat het dorp veertien dagen lang in het teken van de Heiligdomsvaart. Dit culturele evenement, het grootste van de gemeente Echt-Susteren, wordt eens in de zeven jaar gehouden, maar moest als gevolg van corona een jaar uitgesteld worden.

Op vrijdag 26 augustus is de start en een dag later is de première van het openluchtspel Weerlicht der Eeuwen, dat 10 keer wordt uitgevoerd in een speciaal voor het spel gebouwd openluchttheater. Bijna 1000 toeschouwers kunnen op de tribune om te kijken naar het spel dat is geschreven door Jacques Schreurs, die ook Dagboek van een Herdershond schreef, waarvan onlangs een succesvolle musical is gemaakt.  Aan het spel doen meer dan 150 acteurs uit Susteren en omgeving mee. Het is een waar spektakel, met paarden roofvogels, muziek, drama en een lichtshow. Twee maanden geleden startte de bouw van het theater dat speciaal voor de 10 voorstellingen tegen de 1000 jaar oude Amelbergabasiliek is gebouwd. Na de Heiligdomsvaart verdwijnt het theater weer. Het openluchtspel laat de roerige geschiedenis van de regio Susteren zien. 

Regisseur van het spel is Karel Fiddelers die deze taak voor de vierde keer op zich neemt. Fiddelers is ook verantwoordelijk voor de internationale, cultureel historische stoet die op 4 september door de straten van Susteren trekt en waar meer dan 1200 mensen aan deelnemen. Naar verwachting komen 25.000 bezoekers naar Susteren voor de gratis toegankelijke stoet. Er nemen groepen deel uit Nederland, België, Luxemburg en Italië. Na afloop van de stoet vindt op de Markstraat Cantare Suëstra plaats, eveneens gratis toegankelijk met muziek van Spik en Span, Baroesjko, en de Feurthstreet Lumber Factory Jazzband. De lokale horeca zorgt voor een hapje en een drankje.

Tijdens de Heiligdomsvaart zijn er elke dag activiteiten in Susteren. Zo wordt op zondag 28 augustus de Pontificale Hoogmis gehouden op het plein en is deze mis rechtstreeks te zien op de landelijke televisie.

Kaarten voor het openluchtspel zijn verkrijgbaar via de website www.heiligdomsvaart.nl