“Wat de naam betekent? Je moet lef hebben om op het podium te staan. Durven, ja leren durven moet je helemaal zelf. Lef, ik bedoel het letterlijk. Theater maken is meer dan toneelspelen. Dus ook nadenken over decor, kostuums, tekst, de reacties van het publiek en alle andere facetten van theater. Wij laten de kinderen nadenken en meedenken. We doen het zo al vijf jaar.”

Ondanks de tegenslagen door het coronavirus die ook Jeugdtheater LEF raken klinkt Emile Rutten tevreden. De voorzitter is allang blij dat zijn organisatie in staat is te overleven. Jeugdtheater LEF geeft vanuit Zalencentrum Hanenhof in Geleen jeugd tussen 7 en 18 jaar uit de Westelijke Mijnstreek de kans om kennis te maken met alle facetten van het theater. Onder begeleiding van professionele docenten komen de jongeren wekelijks bij elkaar voor lessen en repeteren voor uitvoeringen, legt secretaris Corina Exposito uit. “Het plezier ervaren van theater maken staat hierbij voorop. Kinderen mogen zichzelf zijn, juist door soms in de huid van een ander te kruipen.” Bestuurslid Sandra Potten is ouder van een van de kinderen en weet als geen ander dat het juist in deze moeilijke tijd voor jeugdigen essentieel is hun passie uit te kunnen voeren. “De theatervloer kan een uitlaatklep voor dagelijkse zorgen worden, of juist een plek zijn waar ze zich even in een andere wereld kunnen begeven. Tijdens het proces van theater maken, leert LEF de jeugd hun eigen ervaringen, gevoelens en gedachten onder woorden te brengen en te uiten. Hun creativiteit en zelfontplooiing wordt gestimuleerd en het zelfvertrouwen vergroot. Door het spelen van rollen worden ook het inlevingsvermogen en het gevoel van empathie versterkt.” 

Vorig seizoen konden de geplande voorstellingen en een gedeelte van de lessen in verband met het Corona-virus niet doorgaan. Dit seizoen hebben de spelersgroep en de regisseurs, hard gewerkt om de voorstellingen van de productie ‘DEEL’ alsnog uit te voeren. Dat theater tevens het gevoel van saamhorigheid versterkt bewees LEF een paar weken geleden tijdens de schitterende uitvoeringen van deze aparte productie zonder tekst. Voorzitter Rutten: “Het ging over de vraag moet alles in ons leven even leuk zijn? Je kunt veel samendoen, maar het hoeft niet altijd leuk te zijn. We komen ook dingen tegen die minder of helemaal niet leuk zijn en toch moeten. Nou, dan doe je ook deze dingen samen, je deelt ze met anderen. Je wordt er sterker van, als individu en als groep.” Sandra Potten: “De synergie tussen de spelers onderling en alle betrokkenen is ook wethouder Houtakkers van Sittard-Geleen niet ontgaan. Hij prees LEF en sprak lovende woorden na afloop van een voorstelling.”

Corina Exposito die de producties van het jeugdtheater coördineert is trots dat LEF 5 jaar bestaat. “De afgelopen jaren kende de stichting allerlei uitdagingen, waaronder het sluiten van Artamuse. Toen de deuren van de muziekschool definitief moesten sluiten, dreigden we de vertrouwde repetitie- en zaalruimte te verliezen. Gelukkig vonden we samen met Jean Verkuijlen van Zalencentrum Hanenhof een oplossing en hoefde er geen nieuw onderkomen gezocht te worden.”

Momenteel bestaat LEF uit spelersgroepen, die zowel in leeftijd als in ervaring van elkaar kunnen verschillen. Het enthousiasme bij de jonge theaterdieren viert hoogtij. Elke woensdag gaan ze onder begeleiding van hun docenten Linda Savelkouls (Toneelacademie Maastricht), Sanne Puijk (Academie Beeldende Kunsten Maastricht) en Mayke Roels (Hogeschool voor de Kunsten Arnhem) aan de slag onder het motto: Theater maken is meer dan toneelspelen.

LEF heeft in dit lustrumjaar interessante ambities geuit. Behalve het maken van een nieuwe productie en het uitbreiden van het ledental, wordt de mogelijkheid onderzocht van het aanbieden van theaterlessen voor jongvolwassenen en volwassenen. Emile Rutten: “Het idee is ontstaan vanuit de stijgende trend van het aantal volwassenen dat interesse toont in theaterspel en aanvragen die binnenkomen. Daarnaast bestaan er ambitieuze plannen voor het samenstellen van een theaterfestival, maar hierover moet vooralsnog vooral gezwegen worden…”

Nieuwsgierig geworden naar wat LEF voor jeugd en volwassenen te bieden heeft? 

Interesse in een proefles of wil je eerst meer informatie ontvangen? Mail dan naar info@jeugdtheater-lef.nl. 

Corina Exposito (links) en Sandra Potten, Jeugdtheater LEF zit in hun hart.
Tekst Koos Snijders
Foto Double Eye-Ivo Goessens