Binnen twee jaar is Sittard-Geleen een ,,fonkelende toeristische parel”, die net zo aantrekkelijk schittert als de Europese toppers Venetië, Barcelona, Rome en Ibiza. Dat tettert De Limburger de lokale politiek luidkeels na.

Van heinde en ver zullen busladingen toeristen, uiteraard met volle beurzen, naar dit juweel afreizen om ogen en maag goed de kost te geven van alle geneugten en delicatessen. De een na de andere trein, volgestouwd met nieuwsgierigen, zal de stations van Sittard en Geleen-Lutterade binnen denderen, de stadsgidsen overuren bezorgend om allen ordentelijk door de vakantieparel van het Zuiden te loodsen. Dat die stumpers in de rest van Nederland deze ‘fonkelende parel’ nu  nog niet hebben weten te vinden, is jammer maar dat gaat snel goed gemaakt worden. Binnen twee jaar, stelt de lokale politiek.

Driemasters

Het is niet mis wat er allemaal gefikst gaat worden om van Sittard-Geleen een toeristische topper te maken. Wat dacht u van ‘een experience-center, waar iedereen ‘interactieve verhalen’ over de historie van de stad en de streek kan zien en horen? Verder komt er een eco-vakantiepark met 330 duurzame huisjes op de Schwienswei. Het San Marco plein van Venetië zal een even troosteloze aanblik geven als de markten van Born en Geleen op een doordeweekse dag wanneer straks weer water door het in ere herstelde Sittardse Klein Venetië en de grachten rond Fort Sanderbout stroomt en binnenkort  chique jachten en  trotse driemasters aan zullen meren in de fonkelnieuwe passantenhaven bij Grevenbicht nadat daar de laatste hengelaar weggejaagd is. En als het aan 50 Plus en D66 ligt komen daar ook nog een duik- en zeilschool in Schipperskerk en een fietsersbrug over de Maas tussen Grevenbicht en Dilsen-Stokkem bij. Ibiza is straks weer een rustig eiland voor de eilandbewoners zelf. 

Buddies

De naar rust en introspectie snakkende toerist komt ook aan zijn trekken: er komen bezinningswandelroutes door het religieus erfgoed van de stad, met als slotakkoord een slok wijn uit de door wethouder Meekels toegezegde ‘openbare wijngaard’ tussen Paardenstraat en Kennedysingel. Gezien het miljoen dat dit gaat kosten, zal de wijn door de straten gaan klotsen. Santé en proost, Sint Rosa!

Hopelijk zijn de toeristen niet te beneveld door de openbare wijn, want dan kunnen ze de gedichten en schilderingen van de andere lokale heilige, Toon Hermans, op de muren van de binnenstad niet meer lezen. En dat zou erg jammer zijn. Toon is zowat de enige Sittardenaar, die boven het lokale maaiveld wist uit te steken. Maar daarvoor moest de artiest wel de stad verlaten, anders was zijn grote talent  miskend gebleven. 

Om de ‘zakelijke reiziger’ en ‘de liefhebbers van exclusief shoppen’- ja, ook die staan te popelen om te komen- wegwijs te maken in de door  leegstand geplaagde binnenstad komen er shoppingroutes en city buddies. Zo lopen de toeristen niet tevergeefs te zoeken naar een winkel die nog open is (omdat die een huurbaas heeft die geen torenhoge huur eist in deze lastige tijd voor de al zo door ozb en andere lasten geplaagde middenstand). 

De citybuddy kan de zakelijke reiziger helpen bij het aanvragen van een ov-chipkaart, zo meldt De Limburger. Want Engels spreken de meeste zakelijke reizigers meestal wel, maar Zittesj niet en in Zitterd spreken ze liever geen ‘Hollands’. Maar over twee jaar, wanneer de zakenwereld de allure van Sittard-Geleen heeft ontdekt,  zal het zo zijn, met een knipoog naar Rowwen Hèze: ,,het is een kwestie van geduld totdat elke ‘zakelijke reiziger’ Zittesj lult.” 

Drol

Een wonderschone toekomst lonkt voor Sittard-Geleen, de toeristische parel met Euro-potentie.  Disneyland en Efteling zijn er kinderspeeltuinen bij vergeleken.

Alleen, het zijn papieren plannen. En een belangrijke kenmerk van papier is dat het erg geduldig is en makkelijk onderin een la verdwijnt. Zeker als de stap van papier naar schop in de grond gezet moet worden, nadat eerst eens in de kassa is gekeken of die al mooie vergezichten niet een stap te ver en te duur zijn. Want nog altijd is er geen knoop doorgehakt of en wanneer er een openbaar toilet in de stad komt. En voor de drol van je hond moet je veel blijven betalen. De gemeentekas kan niet zonder de belasting op hondenontlasting.

Op die oogverblindende fonkeling van de toeristische parel met Euro-potentie zullen we dus langer dan twee jaar moeten wachten.

Door Ray Simoen

Reageren: redactie@mijngazet.nl