Mensen met een verstandelijke beperking de kans bieden om (nog meer) te sporten. Dat is het doel van de allereerste Rosa-Run die op Paasmaandag 18 april 2022 wordt gehouden. De opbrengst van dit nieuwe sportevenement, dat plaatsvindt in de historische binnenstad van Sittard, gaat naar een goed doel: Bijzonder in Beweging. Deze stichting organiseert beweegactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking in Limburg. Teams en individuele lopers kunnen zich nog tot 4 april inschrijven. 

Samen lopen voor een ander
Voor hardloopliefhebbers is de Rosa-Run een unieke kans om op een andere manier, alleen of in teamverband, een marathon te rennen. Via tijdregistratie kan iedereen de eigen prestaties bijhouden. Ook bijzonder aan dit nieuwe sportevenement is dat elk team wordt aangevuld met een sporter van Bijzonder in Beweging. Directeur Amanda Klein: “Ook die sporter levert een bijdrage aan de estafette-marathon. Al is het een symbolische bijdrage als supporter of buddy. Op die manier verbinden we mensen zonder beperking aan mensen met een beperking. Samen bewegen ze en maken ze plezier. Een fantastisch vooruitzicht, dat zorgt voor meer inclusiviteit voor de doelgroep. Aan dit event kun je met collega’s, schoolklas, vereniging of familie meedoen. Na afloop is er tijd voor een (netwerk)borrel.”

Meedoen in de maatschappij
Bekende en sportieve Limburgers omarmen het nieuwe event en steunen het initiatief om mensen met een beperking mee te laten doen in de maatschappij. Zo ruilen spelers en bestuursleden van Fortuna Sittard hun voetbalschoenen in voor hardloopschoenen en is raadslid Wim Clerx op Paasmaandag de spreekstalmeester. Volkszanger Big Benny, gob-lijsttrekker Yvone Salvino, L1-verslaggever Maurice Jessen en oud-burgemeester Sjaar Cox roepen jong en oud op om zich in te schrijven. “Meedoen doe je voor jezelf, het is gezond en na een lange lockdown mogen we elkaar eindelijk weer ontmoeten. Maar meedoen doe je vooral zodat anderen ook de kans krijgen om te bewegen.”

Meedoen? Inschrijven kan tot 4 april 2022!
Ga naar https://rosa-run.nl/inschrijving/ en kies het arrangement dat bij jouw team past.

Moedig je liever aan? Kom op Paasmaandag naar Sittard en steun de Rosa-Run met een financiële bijdrage via sponsoring@rosa-run.nl.

Bijzondere samenwerking
Rosa-Run is ontstaan uit de bijzondere samenwerking tussen Kennedy-Mars Sittard en stichting Bijzonder in Beweging. Zij bundelden op Paaszaterdag 2019 voor het eerst hun krachten door mensen met een verstandelijke beperking de kans te bieden om, begeleid en in hun eigen tempo, de kortere afstanden van de jaarlijkse wandeltocht te lopen. De samenwerking smaakte naar meer, net als het betrekken van de doelgroep bij een sportevenement. Het idee voor de Rosa-Run was geboren.

Samen bewegen voor elkaar
Het parcours van de estafettemarathon heeft een lengte van ongeveer 1,55 kilometer en voert door de historische binnenstad van Sittard. De deelnemende teamleden lopen om beurten om gezamenlijk 42 kilometer binnen vier uur af te leggen. Inschrijving staat open voor individuen, bedrijven, overheidsinstanties, zorginstellingen en verenigingen, maar bovenal voor iedereen die sportief bezig wil zijn voor een ander. 

1e editie estafettemarathon
Rosa-Run is een estafettemarathon: geen wedstrijd, wel een sportieve prestatie. Omdat ieders gezondheid voorop staat, worden de dan geldende coronamaatregels in acht genomen. De spelregels in het kort:

  • Teams van 4 – 10 lopers; beginnend tot gevorderde lopers en individuen
  • Elk team krijgt een buddy toegewezen: een deelnemer van Bijzonder in Beweging die in aanloop naar en tijdens de estafettemarathon bij het event betrokken wordt
  • Teams bepalen zelf de wisselstrategie
  • Leeftijd vanaf groep 7 van de basisschool
  • Teams betalen voor hun deelname en krijgen daarvoor verzorging, een herinnering, versnaperingen, een afsluitende borrel en toegang tot een social media kit.

Zowel deelnemers als toeschouwers worden op verschillende plekken langs het parcours getrakteerd op een (muzikale) entertainment passend bij Sittardse thema’s.