De Geleense ontwerper en docente beeldende vakken Sanne Janssen wil met het project Huts Spot jongeren een werkplek bieden waar ze hun creative grenzen kunnen ontdekken en ongedwongen bezig bezig kunnen zijn met kunst en techniek.
Wat betekent de naam Huts Spot eigenlijk?
“Huts Spot: een verbastering van ‘hotspot’ maar ook een product van verschillende ‘ingrediënten’ die elkaar versterken om zo tot een lekker gerecht te komen. Geen haute cuisine, gewoon lekker Hollandse pot. En daarnaast: ‘huts. (jongerentaal) uitdrukking om een geslaagde of niet geslaagde actie te onderstrepen’. Overigens voert de uitdrukking ‘huts’ al terug tot de gloriejaren van Pippi Langkous. Lekker lang houdbaar dus.”
Hoe ben je op het idee gekomen?
“Als ik door het Geleense centrum wandel, bijvoorbeeld om mijn zoon naar school te brengen, word ik dagelijks geconfronteerd met de schrijnende leegstand. Ik vind van de andere kant dat dit ook weer kansen biedt die we niet onbenut moeten laten. Zo is mijn idee ontstaan om hier iets aan te doen met het platform dat ik Huts Spot heb genoemd. Een plek waar jongeren kunst en techniek kunnen combineren tot design.”
Je maakt onderdeel uit van het Stadslab. Ligt daar ook de werkplaats van Huts Spot?
“Het stadslab Geleen Circulair is een broedplaats waar bedrijven, burgers, de overheid, en maatschappelijke organisaties zich hebben samengepakt om oplossingen te bedenken op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Het is een actieve groep met betrokken mensen. Door hierin te participeren heeft Huts Spot handen en voeten gekregen. Uiteindelijk ben ik maar een klein onderdeeltje van het geheel.
In december gaan sowieso de workshops van start; zoals het er nu uit ziet in eerste instantie online, maar we werken hard om de ateliers en studio’s ook daadwerkelijk -fysiek- te openen in het hart van Geleen, ook mede afhankelijk van de Corona maatregelen.”
Voor wie is Huts Spot bedoeld?
“In basis voor de jongeren, maar ook mensen met een ‘jong’ hart. Ze kunnen op het moment nergens heen om hun creativiteit om te zetten in iets zichtbaars. Alles is dicht en eenzaamheid ligt op de loer als ze alleen op een kamertje blijven zitten. Ik wil ze een podium geven. Dat doen we met een a-typisch aanbod. Wat vinden jongeren leuk, waar liggen hun interesse, waar worden ze blij van.”
En waar worden ze dan blij van?
“Zaken als sound design, fashion, game design, up- en recycling, leren programmeren. Dat zijn de thema’s waar ik in eerste instantie mee wil gaan werken.”
Je hebt een challenge gepost op Facebook en Instagram als start van Huts Spot. Wat houdt deze precies in?
“Ik heb opgeroepen om samen de stad weer kleur te geven. Maak je tofste, leukste, grappigste en mooiste tekening “ever” en wij van HutsSpot zorgen er voor dat JOUW kunstwerk te zien is in het centrum. Je bent vrij in het gebruik van materialen en technieken: alles mag!
Kleurpotlood, stiften, vetkrijt, verf, collage, digitaal ect. of natuurlijk een combinatie daarvan.
De 50 ‘best practices’ worden gedrukt op groot formaat door een drukkerij en professioneel opgehangen voor de ramen van de leegstaande panden. Natuurlijk zorgen we er voor dat ze mooi worden uitgelicht zodat ze ook te bewonderen zijn in het donker!
Alle andere werken worden in een doorlopende presentatie getoond op een van de drie 4K beamers die ook worden geïnstalleerd.
Zo maken we van de Geleense binnenstad een echt -corona proof- outdoor museum met kunst van mensen uit onze stad!
Klinkt goed. Is er al veel interesse?
“Er zijn al een aantal jongeren die hebben ervaren wat voor plezier je kunt beleven aan het meedoen aan een project om een bijdrage aan je leefomgeving te geven, maar we zoeken er nog meer!. Daarnaast ervaren ze, straks als hun werk in de stad te zien is, hoe het voelt om trots te zijn op wat je hebt gemaakt. Dat je hebt mee gedaan aan iets dat er toe doet.”
Heb je naast deze eerste challenge van Huts Spot ook al andere plannen?
“Onder andere het recyclen van plastic. We willen uitdagen om er bijvoorbeeld een verlichtingsarmatuur van te maken, dit op te hangen en er een foto van in te sturen. Zo is afval geen afval meer, maar een product waar we mee aan de slag gaan om er iets nieuws van te maken. Kunst is in mijn ogen namelijk niet beperkt tot verf op canvas of doek. Er ligt nog een heleboel plannen en activiteiten op op de plank, dit is nog maar het begin!”
Meer info is te vinden op www.hutsspot.nl