Twee consortia hebben ingeschreven voor het ontwerp en de bouw van het Huis aan de Markt in Sittard. Het gaat om Kaspro uit Maastricht en CRA Vastgoed uit Eindhoven. Inwoners van Sittard-Geleen kunnen vanaf vrijdag de ontwerpen bekijken en er hun mening over geven. 

Projectwethouder Andries Houtakkers is blij dat er uiteindelijk twee consortia meedingen naar de gunning van het Huis aan de Markt, dat op de plek komt van de oude V&D. ,,We zijn weer een stap verder in deze belangrijke ontwikkeling voor onze stad. Met het exposeren deze twee ontwerpen willen we samen met onze inwoners de schouders onder de verdere ontwikkeling van het centrum van Sittard zetten. Denk daarom met ons mee en laat uw mening over deze ontwerpen horen.”

Glazen container

Dat kan dus officieel vanaf vrijdag 11 november. Via een QR-code komen bezoekers van de tentoonstelling uit bij een enquête. De Expo sluit ruim een week later, op 19 november. Vanaf woensdag 9 november wordt de expositie opgebouwd in een glazen container die komt te staan voor de oude hoofdingang van de V&D op de Markt in Sittard. De Participatiegroep Binnenstad Sittard (waarin verschillende Sittardse binnenstadorganisaties in zijn verenigd) organiseert de expo. Meer info hierover staat op: https://www.facebook.com/huisaandemarktsittard. Inwoners die meer informatie zoeken over de ontwerpen, kunnen terecht op www.metsittardgeleen.nl.

De twee consortia die hebben ingeschreven voor het Huis aan de Markt zijn Kaspro (met de RO groep, Van Wijnen Bouw, AGS Architects, FWP Architectuur, Kragten en Palte) en CRA Vastgoed (onderdeel van VB Bouw, met Smeets Bouw, Mulleners + Mulleners architectuur, stedenbouw en landschap, Wijnen architecten, Buro Lubbers en Volantis).

Inwoners

Deze twee consortia hebben de afgelopen maanden gewerkt aan de uitwerking van de ontwerpen en de inschrijving. Op dit moment wordt de screening afgerond van de stukken (gekeken wordt o.a. of de stukken compleet zijn) waarna gestart wordt met de inhoudelijke beoordeling van de inschrijvingen door de leden van de beoordelingscommissie. Die nemen, zodra de expositie is afgelopen, ook het advies van de Participatiegroep Binnenstad Sittard (en dus ook dat van de inwoners) mee in beoordeling.

Op 6 december wordt het “voornemen tot gunning” bekendgemaakt. De definitieve gunning is gepland op 30 december van dit jaar.

Ontmoetingsplek

Het Huis aan de Markt wordt een representatieve ontmoetingsplek van de gemeente waar bestuur, ondernemers, inwoners en partners elkaar kunnen ontmoeten. Naast een multifunctionele raadszaal en vergaderruimtes, biedt het Huis aan de Markt straks ook ruimte aan een ontmoetingsplein met flexwerkplekken en kunnen er verschillende bijeenkomsten worden georganiseerd. Daarnaast doet het Huis aan de Markt dienst als trouwlocatie, wordt het pand het nieuwe thuis van Visit Zuid-Limburg én komen er dertig nieuwe woningen.