Door Ray Simoen

Veertig jaar worden ze dit jaar, en al van kindsbeen zijn ze vrienden: Jos Gubbels en Roy van Oppen. Margratenaren in hart en ziel. Jos vliegt als piloot de hele wereld over, Jos houdt zich bezig met de internationale bankwereld, maar beiden zijn hun geboortedorp altijd trouw gebleven. Daar delen ze al jaren hun voorliefde voor bieren en bier brouwen. Ze drinken graag samen een glas bier maar sinds 2014 vinden ze het prettiger en spannender om hun eigen bieren te brouwen. Het begon, zoals zo vaak bij zoveel bierliefhebbers, met enkele potten en pannen thuis op het vuur. Hun brouwsels gingen goed door de kelen van vrienden en kennissen. Want het duo keek niet zozeer naar de prijs van de ingrediënten maar naar wat ze zelf goed en lekker vonden.  De volgende stap was de aanschaf van een elektrische brouwketel- een ‘Braumeister’-, waarmee het brouwproces beter gestuurd kon worden.

Fris

 Aardig al die high tech brouwershulpjes maar waar het toch vooral om draait,  zijn het concept en de smaak van het bier, zo ontdekte het duo al snel. Om constante goede kwaliteit te kunnen bieden in grotere hoeveelheden dan de Braumeister thuis zoeken ze hulp bij brouwerij Grain d’ Orge in Hombourg, net over de grens bij Margraten. Daar ook komen hun eerste flesjes Van Hoppe Blond vandaan, waarvoor een vriend het fris ogende etiket ontwierp. Sinds 2019 hebben ze samen hun eigen bierbedrijf. Hun eersteling vond makkelijk zijn weg naar eetcafés en slijterijen in en om Margraten, en De Limburger wijdde al een lovend artikel over hun Van Hoppen Blonde. 

Hun tweede bier is de Van Hoppen Tripel, gesierd met een vrolijk oranjekleurig etiket, waarop gedrukt staat ‘Gebrouwen voor Vriendschap’. Dat oranje zou een verwijzing kunnen zijn naar het sinaasappelschilletje dat in het bier zit en een zoet accent geeft aan deze tripel. Het zou evengoed een vriendschapsgebaar kunnen zijn naar het koninklijk paar dat op koningsdag Maastricht bezoekt. Bekend is dat de koning in zijn jonge jaren Prins Pils werd genoemd. Mogelijk willen de Margratense vrienden de koning laten proeven van een bier dat meer smaak heeft dan het platte pils, waar hij vroeger zo gek van was.

Pret

De tripel staat vrolijk met een helwitte schuimkraag boven het troebele, geelblonde nat. Naast koriander en pompelmoes- dankzij de Cascade hop- ruiken we duidelijk het sinaasappelschilletje erin. Het geeft het bier een licht zoetig aroma. Feestelijk tintje. Aangenaam fris vult de Margratener tripel de mond. Daarbij gaat het sinaasappelzoet een uitdagend spel aan met het bittere van de hop. Bierdrinkers met een vrees voor koriander hoeven niet te stoppen met drinken, de koriander in de Van Hoppen tripel is niet echt merkbaar aanwezig, Nadronk is opvallend lang, waarbij het bitter langzamerhand verdrongen wordt door het zoet, dat een beetje plakkerig dreigt te worden. Maar dat kan de pret niet drukken, deze blij makende tripel is een fijne gast op een lente- en zomerterras. Ondanks de 8,5  % alcohol is hij op vallend lichtvoetig en prima geschikt om nieuwe vrienden mee te maken. Misschien een leuk presentje voor de ouwe Prins Pils als die in het zuiden zijn verjaardag komt vieren.

Informatie:

Van Hoppen Tripel

8,5 % alcohol

www.vanhoppen.nl