‘Verantwoordelijkheid nemen voor elkaar en de wereld om ons heen’

Jill Kelleners is 16 jaar en woont in Limbricht. Zij heeft een droom en om deze werkelijkheid te laten worden heeft ze hulp nodig. In oktober van dit jaar hoopt ze aan boord te gaan bij School at Sea. Samen met een groep leeftijdsgenoten gaat ze dan op een 47 meter lange zeilboot de oceaan oversteken. Tijdens dit talent ontwikkelingsprogramma gaan de deelnemers leren om het schip volledig zelfstandig te besturen. Daarnaast gaan ze excursies maken met als doel kennis te maken met de mensen en culturen van de landen waar ze aanmeren. Tijdens de reis, die een half jaar gaat duren, is het daarnaast de bedoeling dat ze zelfstandig werkt aan haar opleiding en na afloop , zonder achterstand, aansluit op school.

Wat voor opleiding volg je?

Momenteel zit ik in het vierde jaar Mosa RT in Maaseik waar ik bedrijf en economie studeer.

Welke hobby’s heb je?

Mijn grootste hobby is zwemmen. Ik zit in de wedstrijdgroep van reddingsbrigade Echt en ben sinds kort geselecteerd voor team NL het Nederlands lifesaving team. Reddingszwemmen bestaat uit een pool (zwembad) gedeelte en een ocean (zee) gedeelte. Ik heb dus heel veel ervaring IN het water maar nog geen ervaring OP het water. 

Ervaring met zeilen heb je nog niet? 

Klopt, maar dat is voor School at Sea ook niet nodig. Aan boord leren we hoe we moeten varen, en alles wat erbij komt kijken. Van koersbepalen tot voorraadbeheer en koken. Na drie maanden is het de bedoeling dat wij zelfstandig kunnen zeilen. Natuurlijk blijft de kapitein goed opletten haha.

Hoe ben je op het idee gekomen om de oceaan over te gaan zeilen?

Ik kwam een artikel op facebook tegen van School at Sea. Toen ik zag dat ik nog kon aanmelden voor de selectieprocedure heb ik een mail gestuurd. Daarna ging het heel snel. Ik moest het weekend erna naar Amsterdam voor een voorlichtingsdag en een week later nam ik deel aan een kennismakingsweekend waar ik de andere kandidaten heb leren kennen. Dit weekend was de eerste selectieprocedure daar ben ik doorheen gekomen maar het is nog niet zeker dat ik mee mag. Een ander heel belangrijk selectievoorwaarde is het fundraising traject. School at Sea heeft een behoorlijk kostenplaatje €26.000 het is een belangrijke voorwaarde dat we een groot deel hiervan zelf gaan verdienen door fundraising. Hier krijgen we hele goede begeleiding in. We krijgen een vierdaagse training waarin we leren hoe we bedrijven en sponsoren kunnen benaderen. We hebben bijvoorbeeld een elevatorpitch moeten maken. Ook krijgen we een persoonlijke coach die ons tijdens het hele traject gaat helpen. De andere voorwaarde om mee te mogen is dat mijn rapport aan het einde van dit schooljaar boven gemiddeld is.

 

Wat is School at Sea? En hoe is het je gelukt aan boord te komen? 

School at Sea is een talent ontwikkeling en leiderschapsprogramma, waarbij jongeren leren plannen, organiseren, samenwerken en verantwoordelijkheid nemen en dragen, voor elkaar en de wereld om ons heen. Bij School at Sea ga ik samen met 36 andere jongeren in een half jaar op een driemaster zeilschip de Thalasa naar de Cariben en terug. We steken twee keer de oceaan over en leggen 12.000 zeemijl af. Ondertussen maken we gewoon ons schoolwerk. Om zo na 6 maanden weer in de reguliere klas te kunnen aansluiten zonder een leerachterstand te hebben opgelopen. Er gaan leerkrachten mee aan boord en we moeten het gewone lesprogramma wat klasgenoten op school maken aan boord doorlopen. School, zeilen en expedities zijn nauw met elkaar verweven. Onderweg moeten we steeds vaker de leiding nemen zoals bij scheepsovernames.  De kracht van het programma ligt in de combinatie van ervaringsleren en het normale schoolwerk. Naast het toepassen van de theoretische kennis leren we het schip te varen, maken ze excursies en is er een uitwisseling met lokale middelbare scholen. Het programma is gebaseerd op verschillende psychologische en theoretische theorieën. 

Competenties waar veel aandacht aan worden besteed zijn: begrip voor je medemens, communiceren, samenwerking, verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en anderen, zelfbewustzijn en 

zelfstandig leren denken en handelen. (plannen en organiseren)

Kortom een uniek programma waar ik graag aan zou willen deelnemen. Een van mijn persoonlijke leerdoelen is leren de lat minder hoog te leggen. Ik ben van nature een streber en leg de lat vaak onrealistisch hoog voor mezelf. Dit heeft in het verleden al voor de nodige problemen, frustraties en faalangst gezorgd.  Graag wil ik leren realistische doelen te stellen om zo de rest van mijn leven sterker en evenwichtiger in mijn schoenen te staan. En ik zou dat nergens liever leren dan bij School at Sea. 

Wat zie je als je uitdagingen tijdens de zeiltocht?

Voor mij is de grootste uitdaging de voorbereiding. Zoals nu het fundraising traject. Ik kan dit enorme bedrag niet alleen bij elkaar krijgen. Dus ik moet hulp vragen aan mensen en bedrijven. Dit vind ik heel erg moeilijk. Dus alleen al van het voortraject leer ik al heel erg veel. Ik vind het spannend om te vragen of mensen mij willen sponseren omdat ik altijd een beetje bang ben om afgewezen te worden. 

Waarop verheug je je het meest?

Op het vertrek, want dan begint het avontuur.

Je moet geld inzamelen om deze droom te verwezenlijken. Vertel hierover eens wat meer.

Ik moet een deel van het bedrag ophalen uit fundraising. Om het doel te bereiken heb ik een Facebookpagina aangemaakt Jill kelleners-school at sea. Waar ik het komende half jaar allerlei verschillende acties organiseer om geld in te zamelen. Mijn moeder is bloemist en samen met haar maak ik bloemstukjes die ik verkoop. Ook ben ik op zoek naar bedrijven die willen sponseren. Niet alleen financieel maar ook in de vorm van producten die ik weer kan verkopen. Bij elk verkocht product komt als tegenprestatie een bedankbrief met mijn sponsoren erop vermeld. De tegenprestaties die ik lever voor het bedrijf zijn verschillend zo kun je ook denken aan het hangen van een bedrijfsvlag in de wand van het schip bij aankomst in de havens. Of vermelding van de bedrijfsnaam op de website van School at Sea.  Als mensen of bedrijven mij willen helpen sta ik ze natuurlijk heel graag te woord. Ze kunnen mij bereiken via facebook Jill kelleners-school at sea  of via mail jillkellenersatschoolatsea@gmail.com Mijn netwerk is natuurlijk nog heel beperkt dus ik kan alle hulp gebruiken. 

Wat is met bovenstaande vragen nog niet aan de orde gekomen, maar wil je onze lezers graag vertellen?

Ow ja voor bedrijven levert de sponsoring een belastingvoordeel op. Ze krijgen van hun gesponsorde bedrag een kwitantie of een factuur rechtstreeks via School at Sea. Zodat ze gebruik kunnen maken van het belastingvoordeel. En mocht mijn avontuur niet doorgaan wordt er zorggedragen voor terugbetaling van de gesponsorde bedragen. Maar ik ga ervan uit dat ik het gewoon ga halen en in oktober ga uitvaren. 

2023-07-03T11:54:02+00:00

Deel dit verhaal, kies uw platform!

Ga naar de bovenkant