Trots loopt wethouder Judith Bühler (sociale zaken, Gemeente Sittard-Geleen) door de gangen van tapijtenbedrijf Millenerpoort. Ze ziet de bezieling waarmee de medewerkers tapijten maken. De Millenerpoort is onderdeel van Vidar, het Participatiebedrijf van de gemeenten Beek, Stein en Sittard-Geleen. 

Vidar begeleidt ‘kwetsbare’ mensen naar werk. Dat zijn mensen die lastig aan werk kunnen komen, zoals mensen met een beperking of langdurig werklozen. Bij Vidar vinden ze werk dat bij hen past. Meestal is dat een betaalde baan, soms ook met begeleiding. Of ze gaan aan de slag als vrijwilliger (met behoud van uitkering). Het werk is aangepast aan wat van de medewerker kan worden verlangd.  Vidar zet, zeker in deze coronatijd, alle zeilen bij om mensen aan het werk te krijgen. 

Veel jongeren werkten als uitzendkracht of met een 0-urencontract. Door Corona zitten ze zonder werk. Ondanks steun van het rijk, neemt het aantal jongeren dat aanklopt bij Vidar toe. Behalve voor werk, kunnen mensen bij Vidar terecht voor een bijstandsuitkering.  “Toch is dat de laatste strohalm, zegt Bühler. Het doel is om aan het werk te gaan”.

Wie aanklopt bij het Participatiebedrijf kan rekenen op maatwerk. Afhankelijk van ieders persoonlijke situatie worden de mogelijkheden verkend.  Meestal is er wel een vacature en kan iemand die werk zoekt snel aan de slag. Iemand die langer werkloos is of  begeleiding nodig heeft, kan bijvoorbeeld terecht bij de tapijtfabriek. Medewerkers krijgen daar de kans om  werkervaring op te doen en uiteindelijk door te stromen naar een baan.

Bij Vidar vinden mensen  structuur. Ze hebben elke dag een plek om naar toe te gaan, krijgen elke maand geld en ze leren nieuwe mensen kennen. Dat helpt allemaal mee om deze mensen weer plezier in werk te geven en nieuwe, positieve, ervaringen op te doen. , Ik geloof erin dat mensen zelf hun toekomst kunnen bepalen. Vidar biedt daarbij een steuntje in de rug” aldus Bühler. 

De tapijtenfabriek is voor veel mensen een veilige plek om ervaring op te doen. Ze werken in hun eigen tempo en worden niet steeds op de vingers gekeken. Dat geldt ook voor andere leerwerklijnen bij Vidar, zoals bij de vervaardiging van herbruikbare mondkapjes, die ook zijn uitgedeeld aan mensen met een laag inkomen en de Voedselbank. 

Vidar is er voor werknemers en werkgevers. Wie een werkzoekende vanuit het participatiebedrijf in dienst neemt, draagt zo ook nog op een aantrekkelijke manier bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Jobcoaches van Vidar kunnen  werknemers begeleiden op de werkvloer. Met als doel dat de werknemer uiteindelijk zijn werk zelfstandig kan uitvoeren. “Dankzij de inspanningen van Vidar kunnen mensen die een steuntje/zetje nodig hebben weer aan het werk. Dat levert alle partijen iets op. Een  echte win, win!” zegt Judith Bühler. 

Wethouder Judith Bühler bij de Millenerpoort. Foto Ermindo Armino