VONJAxl aan de Haspelsestraat 8 in Sittard, is dè damesmodezaak voor grote maten in Limburg. Eigenaresse Yvonne Janssen voorziet haar klanten op deze locatie al tien jaar van kledingadvies en biedt daarnaast een luisterend oor; ook als het eens niet over kleding gaat. Ook schrijft ze maandelijks een nieuwsbrief vol met tips en interessante weetjes over mode en stond ze aan de wieg van Powervrouwen Limburg een vrouwennetwerk in Sittard.

Yvonne Janssen: “We zijn met VONJAxl  begonnen op het dieptepunt van de crisis in 2010. Het heeft me verwonderd hoe snel de klanten ons vanaf dat moment wisten te vinden. Ook het vertrouwen dat ze altijd in ons zijn blijven houden, vind ik mooi.” In de winkel staat een tafel waaraan menigeen zijn verhaal heeft verteld. “Daar zou ik een boek over kunnen schrijven. Over wat de mensen, niet alleen klanten hoor, maar ook voorbijgangers die een kop koffie kwamen drinken, me hebben toevertrouwd. Er wordt veel gelachen, maar soms ook gehuild op die centrale plek van de zaak.  Maar gelukkig wordt er meer gelachen en dat is het belangrijkste!”

De kleding bij VONJAxl wordt door Yvonne en Ed zorgvuldig uitgezocht op beurzen, Wat hier hangt vind je niet gauw terug bij internetwinkels. “Dat geldt tegenwoordig niet meer voor alles. We kunnen dat niet voorkomen, maar houden er bij de inkoop wel rekening mee. Als ik op de beurzen ben blijf ik altijd kort bij mezelf en stel me de vraag: ‘Is het een straf om het zelf aan te trekken?’ Daarnaast stem ik een deel van de collectie af op mijn vaste klanten. Het is altijd leuk om te zien dat ze er, als het in de rekken van de winkel hangt, zonder dat ik iets zeg op aflopen en het eruit pakken.” Het is een kwestie van ervaring, door de jaren opgedaan, maar ook een service die je alleen maar kunt krijgen bij een eigenaresse met passie voor het vak en in een fysieke winkel. “Service krijg je online natuurlijk bijna niet en dat is nu juist iets wat ik heel belangrijk vind. Ik word er bijvoorbeeld zo vrolijk van als mensen huppelend naar buiten gaan. Of zoals een klant laatst tegen me zei: ‘Ik ben zo blij. Het is dat ik niet meer kan springen van blijdschap dat ik hier geslaagd ben, maar anders zou ik dat zeker doen’.”

Yvonne en Ed sponsoren samen al jaren veel van de goede Sittardse doelen en/of evenementen. Ze wilden voor dit 10-jarig jubileum geen bloemen of bonbons, maar bedachten iets origineels. “Een actie voor de restauratie van de Toren van de Grote Kerk. Toch beeldbepalend voor onze stad. Als je Sittard binnenkomt is dat het eerst wat je ziet. Het geeft ons direct een gevoel van ‘Yes we zijn er weer!’. We vroegen onze klanten om een vrijwillige donatie en om het geheel cachet te geven heeft Sjon Smeets een mooie toren gemaakt die de afgelopen weken in de zaak heeft gestaan. Hierin werd een mooi bedrag van 650 gedoneerd en dat hebben we overhandigd aan het comité. Het leuke nieuws is dat de toren verder gaat naar een andere ondernemer. Dus dit project is nog niet ten einde.”

En de toekomst? “In maart toen de eerste Corona-golf zorgde voor verregaande maatregelen zag ik mijn geest al kruipen. We vroegen klanten om voor 80 euro een cadeaubon te kopen en als ze dan weer naar de winkel konden komen kregen ze er voor 100 euro kleding voor terug. Mede hierdoor kregen we wat lucht in deze moeilijke periode! Verschillende klanten hoefden niet eens de twintig euro extra toen ze de bon kwamen inwisselen. Ze vonden het belangrijker dat de zaak bleef bestaan. Dat heeft me wel ontroerd op momenten. Voorlopig heb ik nog energie genoeg om door te gaan. Ik zal als ik er ooit mee stop niet naar de Bahama’s kunnen, maar ik wil kunnen zeggen: ‘Ik heb al die jaren met passie en plezier gewerkt.’ VONJAxl is toch mijn kindje.”

De opbrengst van de toren in de winkel wordt overhandigd aan het torencomité.