Nederland verkeert middenin de tweede ‘lockdown-periode’ vanwege corona dit jaar. En al twee keer is het complete les- en activiteitenprogramma van Gilde de Graven noodgedwongen stopgezet, vooralsnog tot begin 2021.

Maar Gilde laat zich niet kisten en hopelijk is er weer een start in het begin van het nieuwe jaar onder het motto: leuk, leerzaam, gezellig en betaalbaar.

Bert Wassenberg: “Leerzaam omdat niemand té oud is om nog wat bij te leren en zeker als dat op een ongedwongen, leuke en gezellige manier gedaan wordt. Dat is altijd en in ieder geval ons streven. Een actief en interessant leven is de beste manier om de hersenen fit te houden en daar willen we graag aan bijdragen. We blijven langer ‘helder’ als we regelmatig wat lessen, een workshop of cursus volgen, naar het museum gaan, een leesclub of luisterkring bezoeken of bijvoorbeeld een kleinkind helpen met het voorbereiden van een spreekbeurt. Als we dat leuk vinden en met volle aandacht en doorzettingsvermogen doen, is het gunstige effect ervan groot.”

Ja, ook lichaamsbeweging helpt. Iedere dag een half uur wandelen zorgt dat je geheugen beter blijft werken. “We bieden niet voor niets lange én korte wandelingen aan en excursies of reizen, waarbij meestal een of meer wandelingen zijn inbegrepen. En je steekt er wat van op, hè! Wellicht is dat de trigger om regelmatig de benenwagen te gaan gebruiken.”

Gilde gaat straks graag weer terug naar Munstergeleen mits men daar coronaproof haar activiteiten kan aanbieden. Het is een mooie accommodatie, goed bereikbaar en met ruim voldoende parkeergelegenheid. “Mocht het echter niet haalbaar zijn, dan zullen we gebruik blijven maken van Hanenhof Geleen en Punt 39 Elsloo; beiden voortreffelijke accommodaties, waar Gilde uitstekend ontvangen is en waarmee de samenwerking heel goed verloopt. Gelukkig is er weer wat licht aan de horizon ondanks de ‘donkere dagen voor Kerst’. We gaan positief richting het nieuwe jaar.”

De doorstart verloopt in ieder geval met heel veel enthousiasme en nogal wat nieuw aanbod. Wat te denken van de cursus ‘Compositie in de beeldende kunst’ of een workshop ‘Check-up je loopbaan’. “Ook fotobewerking met het programma Lightroom is mogelijk evenals twee fotografie-cursussen voor beginners en gevorderden. De lezingen ‘Domotica nader verklaard’ en ‘Duurzaam wonen’ die ook al twee keer zijn uitgesteld, worden opnieuw aangeboden. Daarnaast bieden we een volledig nieuw reis- en excursieprogramma dat start vanaf maart 2021. Tientallen andere bekende cursussen completeren het geheel”, besluit Wassenberg.

Extra informatie is nu al te lezen op de website www.gildedegraven.nl én wilt u niets missen schrijf u dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Foto Gilde de Graven