Er is een tekort op de arbeidsmarkt. Een fors tekort zelfs, want per werkloze hebben we momenteel 2,4 banen. En toch krijgen we als gemeenten Sittard-Geleen, Stein en Beek de mensen die bij Vidar werken niet allemaal aan een betaalde baan. Er is sprake van een flinke mismatch, tussen vraag en aanbod. Hoe lossen we dat op? Bij Vidar werken we daar hard aan. We ontwikkelen leerwerklijnen, scholen mensen om en bij, en doen er alles aan om de goede match te vinden. Maar hoe zit het eigenlijk met die andere partij, de werkgevers? Wat kunnen zij doen? 

Werken is belangrijk, stelt wethouder Judith Bühler: “Het stimuleert je hersenen en dat zorgt ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen. En bovendien krijg  je verantwoordelijkheden als je een baan hebt en kom je in aanraking met andere mensen, deze sociale verbinding is ook heel belangrijk. Dat gevoel van erbij horen en ertoe doen, is belangrijk voor mensen. Daarom doen wij ons uiterste best om mensen aan een baan te helpen.”

Liefde

Maar daar moeten we nog meer dan nu samen aan werken, stelt de wethouder, want ook werkgevers moeten bereid zijn om mensen aan te nemen. “Als je de vacatureteksten leest, dan zoekt iedereen het schaap met de vijf poten. Die zijn schaars, dus misschien moeten bedrijven ook de eisen bij stellen, en accepteren dat ze twee, of misschien wel drie mensen nodig hebben voor een taak.”

Want door met een ander oog naar werknemers te kijken, is veel mogelijk. “Ik was onlangs met collega Kim Schmitz op werkbezoek bij kringloopwarenhuis Het Goed. Daar hebben ze het arbeidsproces opgeknipt in kleine stukjes. Je begint met het sorteren van goederen: kleding bij kleding, glazen bij glazen. Als je dat kunt en wat meer zelfvertrouwen krijgt, kun je bij de inname van goederen aan de slag. Zo groei je, tot je uiteindelijk in de winkel staat, als je dat kunt en wilt.” 

Samen
Een nieuwe manier van denken, die het bedrijfsleven moet omarmen, vindt Bühler. “Want als een ding voor mij als een paal boven water staat, is dat we het samen met het bedrijfsleven moeten doen. We hebben elkaar nodig, en dus moeten we veel meer samenwerken. We werken al samen met heel veel mooie bedrijven in de wijde omgeving, maar ik hoor graag nog meer bedrijven die mee willen werken en mee willen denken. Laat maar horen, dan komen we langs om daar samen over te brainstormen.”

Wethouder Judith Bühler. Foto Ermindo Armino