Kinderen die een muziekinstrument willen leren bespelen, kunnen daarvoor een vergoeding krijgen als hun ouders de lessen niet kunnen betalen. Net als voor het lidmaatschap van een sportclub. Of voor een goede, gebruikte fiets en laptop voor school, voor leuke uitjes of een verjaardagsfeestje! Aanvragen kan via samenvoorallekinderen.nl

Door corona was het afgelopen jaar veel niet mogelijk. “Maar nu is het zomer en kan weer veel meer”, zegt wethouder Schmitz (jongeren, armoedebestrijding) “Ouders met geldzorgen moeten écht een aanvraag doen voor hun kinderen. Neem lekker een zomerabonnement voor het zwembad of om samen naar Kasteelpark Born te gaan!” 

Samen voor alle Kinderen bundelt regelingen voor kinderen en jongeren (van 0 tot en met 18 jaar, soms zelfs tot 21 jaar) op het gebied van school, sport, cultuur, vrije tijd en verjaardagen. “Soms ook speciale dingen die niet onder deze categorieën vallen.” 

Het gaat dan om het Jeugdfonds Sport en Cultuur, maar ook Leergeld Westelijke Mijnstreek (voor o.a. zwemlessen), Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp. Ook lokale initiatieven als We4Kids, Speelgoedbank De Grabbelton en Bloempje voor het goede doel werken samen met de gemeente om gezinnen en kinderen te ondersteunen. 

Met die regelingen krijgen kinderen van ouders met een laag inkomen tóch de kans om lid te worden van een sportclub of een andere vereniging, maar ook om af en toe iets leuks te kunnen doen in de vrije tijd. Op de website www.samenvoorallekinderen.nl kunnen ouders een aanvraag indienen. Ouders kunnen meerdere regelingen op verschillende gebieden tegelijk aanvragen.

“Wees er op tijd bij”, raadt Schmitz ouders aan. “Een aanvraag is zo gedaan, maar de afhandeling kan zes weken duren”. Voor kinderen die na de zomervakantie starten met zwemlessen of een fiets nodig hebben bij de overstap naar het middelbaar onderwijs, moet de aanvraag het liefst vóór de zomervakantie worden gedaan.”

Ouders die hulp willen bij de aanvraag kunnen daarvoor contact opnemen met het Sociaal Plein van Partners in Welzijn (PIW). In elk stadsdeel is een Sociaal Plein. Voor een bezoek moet een afspraak worden gemaakt. Kijk op de website van PIW (partners-in-welzijn.nl/sociaal-plein) voor contactgegevens en de adressen van de sociale pleinen. 

Wethouder Kim Schmitz Foto Gemeente Sittard-Geleen