Droom jij van schilderlessen, het bespelen van een instrument of een andere creatieve activiteit? Of wil je liever gaan voetballen of naar de fitness, maar heb je zelf geen geld hiervoor? Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur zorgt ervoor dat lesgeld en/of materialen worden betaald voor volwassenen die leven rond een minimuminkomen*. De gemeente Sittard-Geleen is sinds 1 september aangesloten bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur Limburg. 

Lang niet voor iedereen is ‘gewoon’ aan sport en cultuur meedoen vanzelfsprekend. Zo heeft in Sittard-Geleen bijna 9 procent van de inwoners een laag inkomen. “Te veel mensen hebben daardoor niet de financiële middelen voor een lidmaatschap van bijvoorbeeld een sportclub of een fanfare,” zegt wethouder Andries Houtakkers (Sport en Cultuur). “Tegelijkertijd hebben ze vaak wel zorgen. Juist zo’n lidmaatschap van een vereniging of sportclub werkt heilzaam en geeft mensen energie en veerkracht. Daarom vinden wij het belangrijk dat ook deze inwoners kunnen sporten en met cultuur bezig kunnen zijn.”

Dat kan vanaf nu dankzij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur Limburg. Hierdoor kunnen volwassenen met onvoldoende financiële middelen sinds 1 september ook in Sittard-Geleen meedoen aan tal van activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan voetballen, tennissen, zwemmen of beweeglessen voor ouderen. Maar ook aan dansen, muziek maken, creatieve workshops en beeldende kunst.

Ook deelnemen?

Wil jij een aanvraag doen voor een vergoeding uit het fonds? Meld je dan aan via een intermediair. Zij kunnen voor jou een aanvraag indienen bij het Volwassenenfonds. De contactgegevens van de intermediairs kun je vinden op www.volwassenenfonds.nl (tabblad ‘deelnemers’). Hier vind je ook het stappenplan om je aan te melden.

Sittard-Geleen is de derde gemeente in Limburg die zich aansluit bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur Limburg. Wethouder Kim Schmitz (Armoedebeleid) is voorzitter van het fonds. 

*Inwoners kunnen deelnemen aan het Volwassenenfonds als het inkomen niet hoger is dan 120 procent van het sociaal minimum. Voor een echtpaar met kinderen is dat bruto 2041,28 euro per maand. Voor een alleenstaande van 21 jaar of ouder is dat maandelijks bruto 1468,92 euro. 

Wethouder Andries Houtakkers: ‘Het lidmaatschap van een vereniging of sportclub werkt heilzaam en geeft mensen energie en veerkracht.’
Foto Ermindo Armino