Geweld tegen vrouwen is een groot probleem, ook in Limburg. In onze provincie leven circa 5.000 vrouwen die minstens 1x per maand slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Zonta Mergelland, een Zuid-Limburgse vrouwenorganisatie, zet zich in voor slachtoffers, juist nu het geweld tegen vrouwen is toegenomen doordat de sociale controle door de coronacrisis is verminderd. Een groep vrouwen die ernstig getroffen wordt door geweld, zijn de slachtoffers van loverboys. 

Een loverboy versiert en manipuleert meiden of jonge vrouwen om hen emotioneel afhankelijk te maken. Heel vaak benadert hij zijn slachtoffer via internet, hij geeft haar bewust veel aandacht en koopt mooie cadeaus: hij geeft haar de indruk dat zij bijzonder is. Veel meisjes vallen voor deze avances. Een loverboy lijkt veel geld te hebben, ziet er trendy uit en laat zijn slachtoffer in het begin van de relatie vaak nadrukkelijk in zijn rijkdom delen. Hij neemt haar mee naar feestjes of ontmoetingsplaatsen, waar zij met (gedwongen) seks en drugs geconfronteerd wordt. De loverboy gunt het meisje geen enkele bewegingsvrijheid meer en controleert haar voortdurend. Hij chanteert en manipuleert haar en is onvoorspelbaar, soms heel lief en dan plotseling gewelddadig en bedreigend. Maar we zien dat de werkwijze ook vaak verandert en ‘het verliefd maken’ wordt overgeslagen in meteen onder druk zetten en geweld gebruiken. Afpersing en chantage  maakt dat het slachtoffer onder druk seks moet hebben en de uitbuiting een feit is.

Het slachtoffer wordt losgeweekt van haar familie en vrienden: “Je hebt mij nu toch”. 

Slachtoffers verliezen hoe langer hoe meer hun gevoel van eigenwaarde: hun grenzen worden steeds verder opgerekt. Ontsnappen is moeilijk en gevaarlijk: de mensenhandelaren laten hun prooi niet zo maar gaan. Bovendien hebben ze torenhoge schulden, doordat er op hun naam van alles is gekocht, zijn ze hun sociale contacten kwijt en zijn ze lichamelijk en geestelijk beschadigd. 

Wie helpt de slachtoffers van loverboys?

Expertisebureau Helse Liefde, in Geleen, ondersteunt slachtoffers en hun familie en helpt bij het opnieuw opbouwen van een nieuwe sociale omgeving. Zij geven preventieve training aan jonge meiden om de werkwijze van de sluwe loverboys te herkennen. 

Een van de hulpverleners schetst een voorbeeld van een slachtoffer: “Ik kwam in contact met een jongedame van 20 jaar die sinds haar 14e in de prostitutie zit, verslaafd is en uit deze wereld wil stappen. Door onze begeleiding helpen we haar de komende tijd om haar leven enigszins op de rails te krijgen. Daarnaast heeft een ervaringsdeskundige dagelijks contact met haar. Wij hopen dat deze jonge vrouw niet meer terugkeert in de prostitutie en afkickt.”

Levenskracht, een project van het Leger des Heils in Zuid-Limburg. De begeleidsters van Levenskracht helpen vrouwen in de prostitutie, om weer eigen regie over hun leven te krijgen en om hun leefomstandigheden te verbeteren. 

Jaarlijks wordt op 8 maart Internationale Vrouwendag gevierd. Het thema dit jaar is ‘Vrouwen met Impact’. Zonta Mergelland geeft op die dag een prachtige gele roos aan twee groepen dappere vrouwen in Limburg, vrouwen die het verschil maken: 

De hulpverleners van Levenskracht en Helse liefde, die vrouwen en meisjes die in de gedwongen prostitutie zitten, uitzicht geven op een nieuw leven: ze verdienen het door hun prachtige, moeilijke en broodnodige werk.

De slachtoffers die vanuit het gevoel  ‘ik ben niets waard’ toch hun krachten verzamelen om te ontsnappen aan een uitbuitingssituatie. Met hun dappere voorbeeld zeggen ze tegen andere slachtoffers: Het kan: kijk maar ik doe het ook!

Helaas zijn er ook in Limburg slachtoffers van deze mensonterende misstand. Bij het Leger des Heils alleen al, worden op dit moment 35 vrouwen en meisjes begeleid, een aantal dat is toegenomen tijdens de Corona-crisis. Een veelvoud van dit aantal zit nog verborgen, opgesloten in een spiraal van geweld, misbruik en geknakte eigenwaarde. 

Blijvende aandacht is nodig voor de bestrijding van gedwongen prostitutie en loverboypraktijken en voor goede opvangmogelijkheden.

Wat kun je zelf doen?

Herkent u de situatie dat een meisje slachtoffer is, of dreigt te worden, van gedwongen prostitutie? Bel dan met Veilig Thuis: 0800 – 2000  of met de politie. 

Voor informatie:  www.helseliefde.nl

Wat doet Zonta Club Mergelland?

De vrouwen van Zonta Mergelland zetten zich in om de positie van vrouwen te verbeteren. Zonta doet dat door gelijke kansen, onderwijs en het beëindigen van geweld tegen vrouwen te bevorderen en blijvend onder de aandacht te houden. “Wij willen graag zo concreet mogelijk in onze omgeving iets doen”.  Door meerdere fundraisingsacties heeft Zonta Mergelland een cheque van 6.900 euro kunnen overhandigen aan Helse Liefde, waardoor scholing voor slachtoffers en noodhulp gefinancierd kan worden. 

www.zontamergelland.nl www.facebook.com/zontamergelland/ 

Tekst Harriët Hage en Marlène Vliexs

Foto Unsplash