Corona vergroot de eenzaamheid, vooral onder jongeren. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research. We moeten bij het opleggen van maatregelen rekening houden met hoe jongeren van nature experimenteren en grenzen opzoeken, zegt het Nederlands Jeugdinstituut.
Het coronavirus heeft de leefwereld van kinderen en jongeren drastisch veranderd. School is dicht en de sportclub ook. En dan moeten ze ook nog héle dagen doorbrengen met hun ouders die thuis aan het werk zijn. Aan het begin van de pandemie was het ‘even volhouden’, straks kan alles weer. Maar het coronavirus beïnvloedt nu al bijna een jaar ieders leven. Mentaal is het een pittige tijd. Voor iedereen, maar toch vooral voor jongeren en jongvolwassenen.
Jongeren voelen zich beperkt in hun vrijheden door de coronamaatregelen, die vooral bedoeld zijn om de oudere generaties te beschermen. Concerten en festivals zijn er niet, veel ontmoetingsplekken zijn gesloten. De sociale contacten zijn enorm afgenomen. “Niet gek dat steeds meer jongeren te maken krijgen met eenzaamheid en sombere gevoelens”, zegt wethouder Kim Schmitz (jongeren). Ze hebben geen uitlaatklep meer. Natuurlijk hebben oudere generaties het ook lastig. Maar als je ouder wordt, ben je al vaker thuis. Vaak hoef je dan ook geen massa’s mensen meer om je heen. Dat is precies wat jongeren wél ontzettend hard nodig hebben.”
Juist voor jongeren is de verandering door de lockdown ontzettend ingrijpend. Ze zitten in een levensfase waarin ze een eigen identiteit ontwikkelen en zich losmaken van hun ouders. Experimenteren en soms een grens overschrijden horen daarbij, zegt het Jeugdinstituut. Schmitz praat al geregeld met jongeren en organisaties als BFC, dat culturele activiteiten voor jongeren ontplooit en Jóngk, de jongerenadviesraad in de westelijke mijnstreek. Beide oragaisaties bereiken op hun beurt ook weer een grote achterban. “Ik ben benieuwd naar alle jongeren. Ook die groep die je normaal niet zo snel hoort. Hoe gaat het? Wat kunnen we voor elkaar betekenen, ook na de lockdown? Nu kunnen we problemen voorkomen.”
Ook tijdens de lock-down zijn er nog tal van mogelijkheden om elkaar een hart onder de riem te steken. Zo heeft Buurt in Actie activiteiten naar buiten verplaatst. Op de website samensterksittardgeleen.nl kunnen inwoners elkaar hulp vragen, maar ook aanbieden. Heb je zelf ideeën? Deel ze via samensterksittardgeleen.nl.
Wil je meer weten hoe je je voelt of kan je een steuntje in de rug gebruiken? Met de Grow it! app krijgen jongeren in de leeftijd van 12 tot 25 jaar inzicht in hoe ze zich voelen en krijgen ze dagelijks een leuke challenge ter ondersteuning. Meer informatie is te vinden op: https://www.growitapp.nl/