Op vakantie bij bevriende wijnboeren in Hongarije kreeg hij de smaak te pakken. Tien jaar later heeft René Willems 2200 druivenstokken staan op een zonnige helling met uitzicht op Sweikhuizen. In de kelder van de Biesenhof perst hij zijn druiven tot lichte, frisse ‘De Heren Daniken’  wijnen.

Door Ray Simoen

Lichtgeel zonlicht koestert de helling van de Danikerberg, waar René Willems en zijn vrienden druk bezig zijn de takken van 2200 druivenstokken in een parapluvorm te buigen. Niet om de druiven beter te beschermen tegen wind en regen. ,,De sapstromen mogen niet meteen naar de uiteinden van de takken lopen maar moeten goed worden verdeeld over de hele tak van de struik. Dan verloopt de groei gelijkmatig. Door ze in een paraplu vorm te buigen bereiken we dat,” legt de 57 jarige, goedlachse wijnboer uit. Hij haalt de pet van zijn hoofd, dat aardig bezweet raakt door de doorbrekende lentezon en  het vele snoeiwerk. Het zijn de eerste werkzaamheden van het nieuwe seizoen. Dat eindigt in oktober wanneer de druiven van Willems vier soorten druiven geplukt worden van de stokken op de fraai gelegen helling met sprookjesachtig uitzicht op het  bergdorpje Sweikhuizen. ,,Erna worden ze naar de kelder van de Biesenhof gebracht. Die mag ik gebruiken om de druiven te persen en van het sap in rvs vaten van 300 liter wijnen te maken. Maar zover is het nog niet. Er wacht nog veel werk, maar ik geniet nog altijd intens van het afwisselende werk in de wijngaard. Zeker met de hulp van bevriende handjes is het goed vol te houden.”

Proeverijen

 Opzij van de wijngaard met de 2200 druivenstokken staat een groene bouwkeet. ,,Ho, ho, dat is niet zomaar een bouwkeet. Dat is mijn wijnchâteau Daniken”, zegt de kasteelheer lachend. ,,Kijk maar, het staat er netjes op geschilderd.” In de tot donkergroen château verbouwde keet liggen materialen en stoelen opgeslagen. Het château is ook voorzien van een aanrecht en kookplaatje. ,,Ik geef ook rondleidingen door de wijngaard. Met proeverijen van mijn wijnen. Daarbij serveren we ook hapjes.”

Zo’n tien jaar geleden was hij een echt bierdrinker, genoot van stevige Belgische abdijbieren. Geen forse innemer want de Nieuwhagenaar van geboorte was een fanatiek sportman. ,,Ik ben begonnen als wielrenner. Kon aardig meekomen met de nieuwelingen maar meer zat er niet in.”  Hij stort zich op in de jaren 1980 sterk opkomende triatlonsport.  ,,Het fietsen ging me goed af maar ik ben geen hardloper,” voegt hij er lachend aan toe. Maar hij geniet wel intens van het trainen. ,,Het was een goede manier om mijn hoofd leeg te maken en in conditie te blijven. Ik draaide toen continu diensten bij de ambulancedienst van de GGD.” In die jaren gaat hij ook vaak op vakantie naar het Balaton meer in Hongarije, waar hij in contact komt met drie wijnboeren en hun families. ,,Wanneer ik vakantie had, ging ik hen helpen in de wijngaard. Veel heb ik van hen geleerd maar ik vond het erg  jammer dat ze zelf geen wijn maakten. Toen kreeg ik het idee om zelf druiven te gaan telen en wijnen te maken.”

Hij gaat eerst twee jaar op cursus bij de Wijngaardeniers van het Mergelland. ,,Veel heb ik van hen geleerd, maar het meeste toch van het vallen en opstaan op het stukje helling dat ik hier op deze helling kon kopen van een vriend van me.” In 2003 plant hij zijn eerste 450 stokken. ,,Joanniter druiven, die zijn goed bestand tegen ons vochtige klimaat, en ook de Bianca, een Hongaars druivensoort, plant ik, als eerbetoon aan mijn Hongaarse wijnvrienden.” Drie jaar later kan hij zijn eerste eigen flessen wijn opentrekken. ,,Groot feest, we hebben de hele oogst opgedronken.” Geen kater, wel veel lof voor zijn Bianca wijn.

Vandalisme

 De kasteelheer van Daniken is nog niet tevreden en kan zeker niet in alle rust van zijn wijngaard genieten. ,,In het begin had ik veel last van teveel eiwit in de wijn. Daardoor hing er een wit waas aan de binnenkant van de fles, maar de wijn was wel goed te drinken.” Veel meer kopzorgen heeft hij door de nachtelijk bezoekjes, die een groep jongeren aan zijn wijngaard brengt. ,,Ze trokken de houten palen, waaraan mijn stokken groeiden uit de grond, en gingen die verderop in de fik steken. Alles, wat ze maar konden vinden, dat brandbaar was namen ze mee. Puur vandalisme.” Hij maant de politie actie te ondernemen, anders zou hij met zijn medewerkers zelf de vandalen aanpakken. ,,Ik wist wie ze waren en wanneer ze kwamen ‘s nachts. Ik heb dat aan de politie doorgegeven. Uiteindelijk is de politie gekomen en is met de jongens  een stevig gesprek gevoerd. Nu is het gelukkig weer rustig.” Vandalen weg, maar de plaag van konijnen, die gaas en planten wegvreten is hardnekkiger. Ondanks de valk, die in zijn wijngaard hoog op een paal de buurt afspeurt naar lekkere brokken. ,,Sinds een konijnenziekte flink heeft huisgehouden, zien we amper nog konijnen.” 

Zorg

Vier jaar geleden kreeg hij het aanbod om meer grond te beplanten. ,,In één keer kwamen er 2100 stokken bij. Dat was wel heftig maar het is altijd mijn droom geweest om zelf diverse wijnen te maken. Alles wil ik doen, van de wijngaard tot de wijnkelder. Af en toe was de combinatie van ambulancedienst en wijngaard een hele  zware maar het is allemaal werk in de zorg: zorg voor de ambulancepatiënten en zorg voor de druiven.” Zonder de medewerking van 12 stel bevriende’ handjes’ zou hij het nooit rooien, erkent hij. ,,Iedereen doet wat hij kan en wanneer hij wil komen. Geen verplichting, het moet wel leuk blijven” De ‘hulphandjes’ verzorgen 600 Joanniter stikken, 150 ‘Bianca’s’, 450 Pinot Blanc, 900 Sauvignon Gris en 100 Dornfelder stokken. ,,Die Dornfelders zijn  ‘Aktion Sorgenkind’. Die doen het nog steeds niet goed. Van elke druivensoort maakt hij een wijn (monocépage). ,,Sinds 2001 maak ik een blend van Joanniter en Sauvignon Gris. Een mooie combinatie, waarin het stoere appelzuur van de Joanniter mooi samenspel vormt met de soepele frisheid van de Sauvignon Gris.”

Als het weer meewerkt, de konijnen wegblijven en zijn medewerkers blijven komen dan kan wijnboer Willems 2500  flessen per jaar vullen met zijn Heren Daniken wijn. ,,Maar niet als het zoals vorig jaar bar en boos was. In 2021 had ik slecht 700 flessen. Maar dat is ook het mooie van een wijngaard. Het blijft spannend, vervelen doe ik me hier nooit, vooral niet omdat ik bezig ben volledig biologisch  te gaan werken”, klikt het opgeruimd.

De Heeren Daniken wijnen zijn geen bonkige knapen, die barsten van de alcohol maar ongecompliceerde, frisse wijnen met niet teveel alcohol, tussen 9 en 12%, dus prima als aperitiefwijn, bij een lichte maaltijd of gewoon om in een (eet)café, brasserie of een terras te drinken.  ,,Ik hoef geen pr campagne te doen of flink reclame te maken voor mijn wijnen. Ze vinden hun weg makkelijk naar de mensen, die van een mooi glas echte Geleense wijn houden”, zegt de wijnboer glimlachend terwijl hij zijn snoeischaar opbergt in het groen geverfde ‘Château Daniken’

Informatie:

De Heren Daniken wijnen: René Willems, 06-52318042.

De Heren Daniken wijnen zijn te koop bij Restaurant/Brasserie Biesenhof, Biesenweg 1 in Geleen.

René Willems aan het werk in de wijngaard. Foto LIWI Foto | Lindy Wintraecken