,,Ambitieus, dat ben ik ook. Vergeet dat niet in het artikel te zetten,” zegt  Yvonne Salvino met een lach. Ze zet haar lege theekopje op het aanrecht van de keuken in het familiebedrijf dat ze samen met haar man Remy leidt. Overbodige opmerking. Wie haar een paar minuten heeft gesproken weet, dat de lijsttrekster van partij GOB niet de politiek is gegaan om recepties af te lopen en handjes te schudden. 

Poetsen

 Haar doel is duidelijk. ,,Ik wil het verschil maken.” Het liefst als wethouder van o.a. economische zaken. ,,Dan kun je echt daadkracht tonen. ‘Niet teveel praten, maar snel poetsen.” Toen ze zo’n vijf jaar geleden haar intrede deed in de gemeentepolitiek viel het haar op dat  ,,er heel lang om de hete brij heen werd gedraaid”, zegt ze zuchtend. ,,Ik moest erg wennen aan de politiek, het ging er stukken langzamer toe dan in het bedrijfsleven, waar je meteen stappen zet. Ik dacht; ‘Kan er niet een tandje hoger geschakeld worden?” Het is dan ook haar streven om de relatie tussen de gemeente en de ondernemers in de stad nauwer en dynamischer te maken. Zo betreurt ze het dan ook dat het Ondernemershuis ter ziele is gegaan. ,,Maar als we straks één loket kunnen maken, waar gemeentelijke afdelingen samenwerken en kunnen doorpakken om lokale ondernemers te helpen, dan wordt de afstand veel kleiner tussen de zich dienstbaar opstellende gemeente en de ondernemers, die werk en banen willen creëren voor deze gemeente. Uiteraard heeft de gemeente zich te houden aan wettelijke regels maar er zijn geen regels, die verbieden om mee te denken. Kijken naar wat wel kan, dát zit in mijn aard.”  

Vrouwen

Hoge verwachtingen heeft de GOB leidster van het hoge aantal vrouwen dat lijsttrekker is bij de gemeenteraadsverkiezingen. ,,Acht dames , zowat alle partijen hebben een vrouwelijke lijsttrekker: een primeur voor Sittard-Geleen. Ik denk dat door het grote aantal vrouwen de toon van de debatten in de raad anders zal worden. Die was lange tijd beschamend, er werd teveel op de man gespeeld. Dat heeft het imago van de raad geschaad. De tijd is rijp voor meer vrouwen aan het roer. Vrouwen werken makkelijker samen, zoeken minder de verschillen op en hebben een andere manier van communiceren.  Vrouwen zijn meer gewend om door te pakken.”

Hoewel er  de afgelopen jaren veel positieve resultaten zijn geboekt, valt er nog wel het en ander te verbeteren, erkent ze. ,,Heel goed is dat er in Grevenbicht en Obbicht een nieuw, gemeenschappelijk kindcentrum en sportaccommodatie-complex komt. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt hebben via Vidar weer meer toekomstperspectief gekregen. Ook Glanerbrook gaat een mooie toekomst tegemoet. Mooi is natuurlijk dat de gemeente extra geld heeft vrijgemaakt om ondernemers te helpen de corona-epidemie te overleven en hen daarmee nieuw toekomstperspectief biedt. Ook de financiële huishouding is nu op orde, Het Groene Net blijft echter wel een zorgpunt.” Als belangrijk ‘verbeterpunt’ noemt ze het ‘doorbreken van de armoede cirkel’. ,,Verbazingwekkend is het hoeveel kinderen met een lege maag naar school gaan. Goed dat scholen voor een schoolontbijt zorgen. We moeten er als gemeente ook voor zorgen dat kinderen een goede opleiding krijgen, die aansluit op de behoeften van de arbeidsmarkt en het bedrijfsleven. Als ambassadeur  van Sterk Techniek Onderwijs span ik me er al jaren in om kinderen enthousiast te maken voor een technisch beroep.” Een gemeente die ontgroent en vergrijst heeft een lastige toekomst, meent ze. ,,Er moeten meer chillplekken komen waar jongeren zich thuis voelen .Niet alleen in de kerkdorpen, ook in de stadscentra zelf. Klinkt ambitieus maar wie de burgers en deze gemeente verder wil helpen moet ambities tonen.”

Favoriete…

Muziek: The Lion King. De liedjes uit deze film en musical zijn fantastisch en raken me diep

Gerecht: Bloemkool met een groentesausje, bereid door mijn man, die veelal kookt

Vakantieland: Griekenland vanwege de hartverwarmende gastvrijheid, warmte en rust

Drankje: Thee citroen en witte port

Boek:  De heks van Limbricht van Susan Smit

Film: Forrest Gump

Grootste deugd; denken in mogelijkheden

Grootste ondeugd: eigenwijs en ongeduldig (,, kan ook een deugd zijn”)