Zaate hermenie Gein Idee ontstond op de Lèntjheuvel in 1988. Zoals het meestal gaat, onder het genot van een glaasje bier, werd het idee geopperd om een kapelke te beginnen. In die tijd rezen deze hermeniekes de pan uit. “In ons geval in het toenmalig buurtcafé genaamd ‘de Bluf’ van Zef en Meta. Niemand van de hele bende kon noten lezen of had enige ervaring in een harmonie of fanfare. Adri Janssen was de kartrekker van dit lumineus idee en werd dan ook meteen als oprichter benoemd”, vertelt Mike Kovacs, de man die Gein Idee tijdens de repetities in het gareel probeert te houden.

De dag erna werd meteen de koe bij de hoorns gevat en begon de zoektocht naar instrumenten. “In Thorn hadden we een zaakje gevonden waar men tweedehands instrumenten verkocht. Het plan was dat, daar waar je geluid uit kreeg, jouw instrument werd  Je kunt je voorstellen dat tijdens het blazen de meest vreselijke klanken werden geproduceerd maar, uiteindelijk had eenieder zijn trompet, trombone, saxofoon en sousafoon te pakken.”

Gein Idee kon aan de slag, maar hoe dit verder aan te pakken? “Niemand kon noten lezen. Cijfertjes daarentegen wel. Dan maar op die toer. Na verloop van tijd werden er warempel wat melodietjes ten gehore gebracht waarna daadwerkelijk een zaate hermenie ontstond. De naam was wel nog een dingetje. Er werd een pot in de café geplaatst waar mensen een briefje in konden deponeren met een ludieke naam voor ons. Dit leverde echter niet op wat we ervan verwacht hadden. Wat gaan we nu doen? ‘Gein Idee’ was het antwoord en de naam voor onze kapel was gevonden.”

In die tijd werden veel ‘zaate hermenie treffes’ georganiseerd en bezocht. Kenmerkend voor Gein Idee is dat de groep hard ken spelen. “De techniek hebben de meeste van ons nog niet onder de knie. Hetgeen betekent dat we na enkele nummers dan ook ‘de tuut leag hubbe’ oftewel geen embouchure meet; om maar even een vakterm te gebruiken. De spanning op de lippen was verdwenen. Desalniettemin werd de gezelligheid alleen maar groter. Wat zou een zaate hermenie zijn zonder het nuttigen van alcoholische dranken. Wel, beste mensen daar hoef je bij Gein Idee niet bang voor te zijn. Uiteindelijk ging ons toenmalig thuishonk sluiten en moesten we verkassen. Math en Paula van Café het Centrum hebben ons met open armen ontvangen en we hebben daar de daarop volgende jaren geweldige tijden meegemaakt. Het organiseren van ons eigen treffe was één van de hoogtepunten van het jaar. Helaas heeft ook deze café-periode een abrupt einde gekregen door het overlijden van onze Paula.”

Gein Idee moest weer opzoek naar een geschikte repetitie lokaal. Gelukkig werden dit gevonden bij Daisy van café de Paesjsjtal. “Dankzij het ijzeren geduld van onze grote Mike leren wij ondertussen wat zacht en hard blazen is. Blazen wij ieder jaar andere hippe muziekstukken voor jong en oud en, al zeggen wij het zelf, is het niveau behoorlijk gestegen. Bijna alle instrument-groepen blazen een andere partij en jaaaa…het klinkt ook nog. In de Paesjsjtal wordt op 18 en 19 september ons 3×11-jarig jubileum gevierd.” 

Deze toch wel aanzienlijke mijlpaal heeft Gein Idee te danken aan het hechte gezelschap waaruit het bestaat. Menigeen kent elkaar al langer dan deze periode. Ontstaan uit een klein vriendengroepje vanuit de café en gegroeid tot een nog grotere vriendengroep. “Samen lachen en feesten we al vele jaren met elkaar en soms hoort daar ook een traantje bij. Het mooie is de verjonging in de groep dus wellicht dat we de volgende mijlpaal ook samen kunnen vieren.”

Met een petit-comité is men volop bezig met de voorbereidingen. Vorig jaar gestart met diverse acties om budget te genereren voor dit spetterende feestweekend waar iedereen van harte welkom is De entree is gratis. “Het grote evenement waar wij naar toe hebben gewerkt, wordt een jaartje verplaatst. Zaate hermenie Gein Idee is volop bezig met het maken van hun eigen Night@theproms. Helaas heeft corona ons hierbij niet echt geholpen, maar er wordt gerepeteerd op een veel hoger niveau dan voorheen en wij hopen dan ook dat wij jullie hier allemaal aangenaam mee gaan verrassen.”

Zaterdag 18 september vanaf 20.11 uur 80’s Party met DJ Fiasco. Zondag 19 september vanaf 13.00 uur Sjpassmiddig met mogelijkheid om onze jubilarissen te feliciteren. Dit zijn: Judith Kleinen (1x 11 jaar), John Munsters (1x 11 jaar) en Frank Kluitenberg (3×11 jaar).

Het jubilerende gezelschap Gein Idee. 
Foto Ton Penders | TP fotografie