Ruim 4000 mensen vulden op vrijdagavond 28 juni de markt in Geleen, bij de opening van de tweede editie van Spectaculo. Daar kwamen gedurende het weekend van 29 en 30 juni nog eens 6000 mensen bij. 

De editie van 2024 programmeerde 57 verschillende producties op 32 locaties. In totaal werden er 120 voorstellingen en optredens gegeven. Niet alleen de openingsavond met zangkoren uit de regio, Mr. Blowfish en het spectaculaire Theater Tol trok veel toeschouwers, ook in het weekend was er een constante aanloop van publiek. 

Op de markt was er gedurende het hele weekend programmering voor de rood-groene tent; veel muzikale acts wisselden zich af met kleine straattheateroptredens. Daarnaast waren er tal van theater, muziek- en kunstacts van zowel professionele makers, semi-professionals als amateurs te zien. Niet alleen door de straten van Geleen, maar ook in de bibliotheek, het Burgemeester Damenpark, verschillende cafés, winkels, social spaces, de Sint-Janskluis en het Stadhuis. Daarnaast waren er ook in de Hanenhof, Theater Karroessel en het Barbarazaelke in Lindenheuvel verschillende voorstellingen geprogrammeerd.  

“Vorig jaar was het nog onbekend, dat maakt onbemind. We moesten aan de bezoekers uitleggen wat Spectaculo nu eigenlijk is. Dat is nu wel anders.”, aldus artistiek leider Sander van Egmond.  “Het hart van het festival is de kleinschaligheid. We hebben heel veel programmering, maar – behalve de grote show op vrijdagavond – werken ze bijna allemaal het beste in een kleine setting. Intieme voorstellingen op spannende locaties zijn vaak het sterkst. Daarom is het ook fijn dat we weer konden samenwerken met Geleen On Stage; zij
coachen regionaal talent in het maken van voorstellingen en zorgen zo voor nog meer intieme voorstellingen die perfect passen in ons programma.”

Spectaculo werd georganiseerd dankzij de steun van Gemeente Sittard-Geleen, Provincie Limburg, het Cultuurfonds en VSB Fonds.

 

Foto Bas Smeets (Rockateer).