Door Ray Simoen

Vochtige maanden van glibberige wegen, mistflarden en snotneuzen breken weer aan. ‘Het is weer voorbij, die mooie zomer’, zong de hoogbejaarde Gerard Cox in vroegere dagen al, toen hij met vochtige ogen het spartelende Feijenoord moest aanzien in een doornatte Kuip. Voorbij zijn die tijden van armzalig voetbal in Rotterdam-Zuid, gelukkig. Gebleven zijn de klamme najaarsbuien, die griep en verkoudheid proesten. Hoe wapen je je daar tegen? Vluchten naar het warmere en drogere Spanje? Is een stuk prijziger dan een dikke trui aantrekken en citroenen en sinaasappelen persen thuis. Oud en probaat middel was en is nog steeds kippensoep. Deze huisgemaakte anti-grippine helpt tegen allerlei malheur en kwaaltjes, daarom ook wel vloeibare penicilline genoemd.

Soepkip

NRC-kookschrijfster Janneke Vreugdenhil heeft een mooi recept voor een kippensoep, waarmee je een verkoudheidsvirus net zo goed kan bestrijden als een griepspuit van de dokter. Daarin gaan naast een mooie soepkip een hele bol knoflook, snippers kurkuma en maar liefst 200 gram (ongeschilde) gember. Oef, dat is pittig maar wel lekker verwarmend. Want gember wordt in de keukens aan Azië en India al eeuwen veel gebruikt om zijn zuiverende en pijnstillende werking.

Gember in de soep? Nee, dat is niet besteed aan de Sittardse bierbrouwer Jeffrey Quaaden. Hij maakt gemberbier: een van de vijf, die de 51 jarige chemisch technoloog in zijn eigenhandig gebouwde brouwerij bij zijn huis in Broeksittard brouwt. Over dit gemberbier straks meer. Eerst even Jeffrey voorstellen. Al 25 jaar is hij werkzaam in de chemische sector. Momenteel op Chemelot waar hij in een kersvers bedrijf werkt aan de ontwikkeling van eiwitten zodat niet langer meer tropische bossen gekapt moeten worden voor de aanplant van sojabonen, de grote leveranciers van eiwitten. ,,We proberen eiwitten te maken via gasfermentatie,” geeft hij vanuit zijn brouwerij aan de Weidom in Broeksittard aan. Chemie heeft veel raakvlakken met bierbrouwen. En omdat hij niet alleen wil werken in laboratoria met pipetten, erlenmeyers en petrischaaltjes maar graag ook ,,echt ambachtelijk” bezig wil zijn en hij een liefhebber is van Belgische bieren, besloot hij om zijn hart te volgen en een bier brouwerscursus te gaan volgen. De opleiding tot zytholoog in Belgisch-Limburg was hem niet diepgaand genoeg. Daarom trok hij naar Brussel waar ze in Anderlecht een bierbrouwerscursus hebben, die een kolfje naar zijn hand was. Tweemaal per week naar Brussel, de stad, die je niet kunt bereiken zonder lang in de file te staan. Het was geen klein bier, zo erkent de in Maastricht geboren Jeffrey. Maar fanatiek als hij is, beet hij twee jaar lang twee keer per week de kilometerslange files naar Anderlecht stuk. ,, Ik was de enige Nederlander tussen allemaal Belgen. Maar het was prachtig om me te verdiepen in de Belgische bierbrouwerstraditie.” 

Kleurig

Diploma op zak, en een hoofd vol ideeën en dromen. Nu nog een plek om van die dromen daden te maken. In Broeksittard vond hij een huis met een loods, die hij om kon bouwen tot een brouwerij. Daar staan nu inmiddels twee glimmende rvs tanks. ,,Sinds 2021 ben ik van start gegaan met mijn brouwerij Weidom, naar de straat, waar mijn huisbrouwerij is. Inmiddels heeft hij vijf bieren gemaakt. ,,De eerste was Amber,” deelt hij trots mee. Erna volgden in vlot tempo, Blond, Pale Ale, Brouck Zittesj Wit en Gember. ,,Binnenkort komen er nog een Stout en mijn favoriete bier, een Tripel bij.” 

Geen grote hoeveelheden produceert hij. ,,Telkens een batch van 200 liter. Ik ga voor de variatie, niet voor de kwantiteit.” De recepten voor zijn bieren bedenkt hij zelf. De kleurige en originele etiketten van zijn Weidommers worden ontworpen en gemaakt door zijn vrouw, terwijl zijn zoon de website onderhoudt. Familie-brouwerij dus. Naast zijn eigen bieren brouwt hij ook in opdracht voor anderen. ,,Dat kunnen mijn bieren zijn met een gepersonifieerd etiket. Of een geheel nieuw bier naar de smaak van de klant, maar wel altijd tegen een bepaalde gegarandeerde afname.” Want voor twintig flesjes gaat hij niet in de bierpot staan roeren. Hij hoopt dat zijn gemberbier net zo goed gaat lopen als zijn Brouck Zittesj wit. 

Doordrinken

Aan de kleur zal het niet liggen. Die is aanlokkelijk warm goudbruin, als een prachtige herfstzon. Lekkere dikke kraag van mooi, stoer schuim. Bescheiden echter is het Gemberbier echter met zijn geuraroma’s. Licht fruitig, erdoorheen flitsen flarden gember-bittertjes en vleugjes koriander en iets van bloemen. Fris en fruitig smaken de eerste slokken, gevolgd door een aardige portie zoet maar gelukkig komt op tijd het verwarmende gember op de proppen. Daarbij steekt ook wat bitter van rode grapefruit zijn kop. Dat alles maakt de nadronk erg prettig en zorgt voor een mooi, zacht warm gevoel in mond en maag, zeker in deze klamme dagen een mooie opsteker. De brouwer is subtiel te werk gegaan met het gebruik van gember, tamelijk voorzichtig ook want gember kan scherp en pittig zijn als het niet met geoefende hand weet te gebruiken. De meedrinker, die een gevoelig mondje heeft, is ook erg te spreken over deze ,,lekkere, frisse doordrinker”. Laat de natte dagen maar komen, met dit gemberbier uit Broeksittard houd je vocht en tocht op veilige afstand.

Informatie:

www.brouwerijweidom.nl