Fietsnetwerk.nl onthult een gloednieuwe fietsroute met een boeiend verhaal: een route die de legendarische kleinkunstenaar Toon Hermans in de schijnwerpers zet. Met deze bijzondere fietsroute eren we Toon Hermans, wiens optredens bol stonden van humor en zijn vermogen om het alledaagse leven met lichtheid te benaderen. Deze route werpt een treffende blik op zijn levensverhaal en zijn blijvende artistieke erfenis.

Toon Hermans combineerde verschillende disciplines in zijn levenskunst: van cabaret, zang, mime tot poëzie. Hermans wist herkenbare situaties op een grappige, lichtvoetige, maar soms ook ontroerende wijze te vertellen, waardoor hij geliefd was bij een breed publiek. Nog altijd is Hermans een gewaardeerd komiek, die voor veel huidige cabaretiers een belangrijke inspiratiebron is. Met deze nieuwe fietsroute door Sittard, zijn geboorteplaats, treedt je in de sporen van één van de grootste Nederlandse komieken.

Fietsroute Thuis bij Toon Hermans

De nieuwe fietsroute begint en eindigt in Geleen en voert fietsers dwars door het centrum van Sittard, waar Hermans in 1916 werd geboren. Zijn leven begon in rijkdom, maar dat veranderde toen Toon nog jong was. Zijn vader verloor zijn baan bij de bank en ze moesten van hun voormalige villa verhuizen naar een klein huisje aan de Begijnenhofstraat. In zijn twaalfde levensjaar overleed de vader van Toon. Deze gebeurtenissen, zijn armoedige jeugd, maar ook het warme katholieke gezinsleven en Rietje, de liefde van zijn leven, zijn de inspiratie voor zijn levenskunst die hij later in de theaters, zijn liedjes en gedichten maakte. In 2000 overleed Hermans, waarna hij op de openbare begraafplaats in Sittard is begraven bij zijn vrouw Rietje.

Een fietsroute vol bezienswaardigheden

De route is zo’n 37 kilometer lang en brengt je langs de plekken die een rol hebben gespeeld in het leven van Toon. Bezichtig de buste van Hermans vlak bij het huisje waar hij op jonge leeftijd naartoe verhuisde, en fiets langs het Toon Hermans Huis en het Toon Hermans Theater. Bezoek de Sint Rosakapel, waar jaarlijks een processie werd gehouden waarin Hermans regelmatig meeliep. Hij schreef er zelfs een gedichtje over. Ook kan men op de route de Gemmakapel bezoeken, waar het laatste eerbetoon aan Hermans werd gegeven tijdens zijn uitvaart.

Voor wie en waar te vinden?

De Toon Hermans-fietsroute biedt zowel fietsliefhebbers als cultuurliefhebbers de kans om een prachtige, culturele dag te beleven op een actieve manier. De route is uitgestippeld langs de fietsknooppunten en daardoor gemakkelijk te volgen.