Sinds 2009 zijn de permanent bewegwijzerde routes als drie lussen van de Amstel Gold Race 365 dagen per jaar te fietsen. Vanaf maandag 8 april heeft de organisatie van de Amstel Gold Race in samenwerking met de Provincie Limburg, Routepunt Zuid-Limburg en Shimano een geheel nieuwe vierde lus toegevoegd. Daarnaast is de zogenaamde lus 1 geheel vernieuwd. Officiële start- en finishlocatie voor alle lussen blijft bij het Shimano Experience Center in Valkenburg, maar het blijft natuurlijk mogelijk om langs de gehele route te starten of te eindigen. Samen met de betrokken Zuid-Limburgse gemeenten is er gezocht naar attractieve, maar ook veilige en vooralfietstrajecten die bijdragen aan spreiding.
Leo van Vliet, directeur Amstel Gold Race: “De afgelopen 15 jaren hebben we gezien dat de Amstel Gold Race 365 routes gretig worden gefietst. Tegelijkertijd hebben we die routes, op wat details na, in al die jaren nooit gewijzigd. En dat terwijl de wegwedstrijd van de Amstel Gold Race, maar vooral ook de omstandigheden rondom de Amstel Gold Race, veranderd zijn. Zo is er een vrouwenwedstrijd bij gekomen en hebben zowel de parcoursen voor de mannen als de vrouwen ontwikkelingen doorgemaakt. Daarnaast zien we ook dat diverse gemeenten geïnvesteerd hebben in fietsinfrastructuur. Met het aanbrengen van de nieuwe lus 4 en het verbeteren van lus 1 investeren we als Amstel Gold Race in de spreiding van fietsers over de hele regio. We willen dit jaar ook nog de populaire Heuvelland-lussen 2 en 3 verbeteren en meer spreiden”. Dit zal zorgen voor een betere spreiding van wielrenners over het hele gebied.
Stephan Satijn, gedeputeerde Economie en Financiën Provincie Limburg:“Onze provincie is erg geliefd bij fietsrecreanten uit binnen- en buitenland. Voor Nederlanders zijn we toch een beetje het buitenland in eigen land. De vele toeristen leveren een belangrijke bijdrage aan onze regionale economie. Ze bezoeken cafés en restaurants, boeken overnachtingen en gaan soms ook winkelen. Mooie opbrengsten voor onze provincie, waarbij we ook nadrukkelijk oog hadden en hebben voor de leefbaarheid van de Limburgers. Door deze extra Amstel Gold Race route wordt de spreiding van het fietstoerisme bevorderd.”
Marc van Rooij, President Shimano Europe: ‘Wij juichen een verder verbeterde en uitgebreide fiets infrastructuur in het Limburgse land toe. Fietsen is een zeer gezonde vrijetijdsbesteding, die je zeker ook in Limburg op velerlei mooie locaties brengt. De combinatie van een mooi landschap, goede infrastructuur, verschillende eet- en drink etablissementen én sportieve fietsers kunnen alleen maar bijdragen aan een beter welzijn van betreffende fietsers. Daar dragen wij als Shimano graag een steentje aan bij”.
Herman Wehkamp Routepunt Zuid-Limburg: ‘De twee vernieuwde lussen doen de noordelijke gemeenten van Zuid-Limburg aan en zorgen daarmee voor een betere spreiding van wielrenners in de regio.’
Lus 1
Lus 1 is ongeveer 80 kilometer lang en brengt de fietsers met name door de Grensmaasvallei. Er worden zo’n 560 hoogtemeters bedwongen in de gemeenten Meerssen, Stein, Beek en Sittard-Geleen. Een ideale lus voor de fietser, die geniet van de rust en geen maximaal aantal hoogtemeters nastreeft. Daarnaast ook de ideale lus als aanloop naar een andere lus, zoals bijvoorbeeld de finalelus.
Lus 4
Lus 4 is met 86 kilometer een geheel nieuwe lus en wisselt gemeentes bekend van de Amstel Gold Race af met gemeenten, en dus routes, die niet direct bekend zijn vanwege de passage van de Amstel Gold Race. De route kent circa 750 hoogtemeters over veel voor het grote publiek onbekende klimmetjes. Na de start in Valkenburg worden achtereenvolgens de volgende gemeenten aangedaan: Beekdaelen, Sittard-Geleen, Brunssum, Landgraaf, Heerlen, Kerkrade, Simpelveld en Voerendaal.
Voor alle informatie over de routes en bijbehorende mogelijkheden verwijzen wij u naar: https://www.amstel.nl/amstelgoldrace/experience/agr365
De foto is gemaakt in Urmond langs de route van lus 1 met van links naar rechts Leo van Vliet, directeur Amstel Gold Race, Stephan Satijn, gedeputeerde Economie en Financiën Provincie Limburg en Marc van Rooij, president Shimano Europe.