Op 14 en 15 september zal ook in de gemeente Sittard-Geleen aandacht besteed worden aan ons monumentaal erfgoed. Het Europese en landelijke thema ‘routes en verbindingen’ vormt het uitgangspunt. In de jaarlijks verschijnende brochure komen onder meer postkantoren, straten en wegen, tolhuizen, vervoer over land en water en gasthuizen aan de orde. Bij de openstellingen is ook uitgegaan van de bevrijdingsroute van 80 jaar geleden (Watermolen Grevenbicht) en bedevaartroutes.

De plekken van openstelling zijn te vinden op de website van Visit: Visitzuidlimburg.nl. Daar is ook een PDF van de brochure te downloaden, evenals de brochures van voorgaande jaren. Op openstellingsplekken zijn de brochures ook verkrijgbaar, en evenzo in het Heemkundegebouw in Geleen, het Regio-archief Sittard-Geleen en bij bibliotheken. 

Op zondagmiddag zullen deze plekken ook bezocht worden door toerende oldtimers. In het podiumkerkje van Grevenbicht zal op zaterdag en zondag orgelbespeling zijn. 

Speciaal is dit jaar een expositie van kunstwerken van het Activiteitencentrum Pergamijn. Met veel enthousiasme is het thema uitgewerkt en te bewonderen op het oude landgoed aan de Oude Kerkstraat 1 in Papenhoven, dat voor publiek geopend is.

In de opengestelde kerkgebouwen staan de bedevaarten centraal, zoals de Doodsstrijd-bedevaart in Limbricht (Oude Salviuskerkje). Men kan op zoek naar Eloy en Antonius van Padua in Oud-Geleen. In Sittard zijn Onze Lieve Vrouw Behoudenis der Kranken en Bernardus in de Petruskerk, Rosa van Lima in de Michielskerk en Onze Lieve Vrouw van het H. Hart in de Basiliek te vinden.

 

Foto: Papenhoven, Oude Kerkstraat 1 (PAAP1848).