In het kader van de Nationale Klimaatweek zet de gemeente Sittard-Geleen zich in voor een groener en klimaatbestendiger leefklimaat. Op 16 november organiseert de gemeente een uitdeelactie voor inwoners om gratis jonge boompjes voor hun tuinen op te halen. Deze actie is een belangrijk onderdeel van de inspanningen om hittestress tegen te gaan en de biodiversiteit te bevorderen.

Waarom deze actie
Klimaatverandering en toenemende hittestress vormen een groeiende uitdaging in stedelijke gebieden. Bomen spelen een belangrijke rol in klimaatadaptatie: ze bieden natuurlijke verkoeling, verbeteren de luchtkwaliteit en helpen regenwater beter op te nemen in de bodem. Vooral in voortuinen, die vaak een belangrijk onderdeel zijn van het straatbeeld, kunnen bomen bijdragen aan een aangenamer en koeler leefklimaat. Met deze actie wil de gemeente Sittard-Geleen haar inwoners aanmoedigen om hun tuinen te vergroenen en zo bij te dragen aan een groener en koeler stedelijk milieu.

Inheemse boomsoorten
De gratis boompjes zijn zorgvuldig geselecteerd voor hun bijdrage aan biodiversiteit en klimaatbestendigheid en zijn ideaal voor tuinen. Er zijn verschillende inheemse soorten zoals de haagbeuk, lijsterbes en hazelaar. Deze bomen blijven relatief klein, zijn gemakkelijk te onderhouden, goed bestand tegen hitte en droogte en ondersteunen een rijke variëteit aan insecten en vogels.

De actie
Inwoners van Sittard-Geleen kunnen zich aanmelden voor een gratis boompje. De uitdeelactie vindt plaats op zaterdag 16 november van 10.00 tot 13.00 uur op het gemeentelager in Geleen. Er zijn slechts 1.000 boompjes beschikbaar, dus wees er snel bij en meld u aan! Zonder aanmelding vooraf is het niet mogelijk een boompje op te halen. Aanmelden is mogelijk via www.sittard-geleen.nl/klimaatweek. Wethouder Stedelijke ontwikkeling, Omgevingsbeleid, Mobiliteit en Leefomgeving Leon Geilen moedigt iedereen aan om deel te nemen: “Klimaatverandering raakt ons allemaal, en de oplossing begint bij onszelf. Door het planten van bomen in uw voortuin draagt u direct bij aan een betere leefomgeving. Met deze actie willen we inwoners laten zien hoe eenvoudig het kan zijn om een positieve bijdrage te leveren. Groen in de voortuin biedt schaduw, verkoeling, en draagt bij aan een leefbare stad.”

Klimaatadaptatie en biodiversiteit
Door het planten van deze boompjes in uw voortuin draagt u bij aan de doelstelling om Sittard-Geleen beter bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Bomen helpen om de temperaturen in de stad te verlagen, beschermen tegen wateroverlast, en bevorderen een gezondere leefomgeving voor mens en dier. Bovendien maken groene voortuinen onze straten mooier en dragen ze bij aan de biodiversiteit in de stad.

Samen voor een groener Sittard-Geleen
De uitdeelactie is onderdeel van een breder plan om het aantal bomen in de gemeente te vergroten. “We nodigen alle inwoners uit om mee te doen aan deze groene beweging,” aldus wethouder Geilen. “Samen maken we Sittard-Geleen groener, gezonder, en beter bestand tegen klimaatverandering.”

Nationale Klimaatweek
De uitdeelactie is één van de acties die we organiseren tijdens de Nationale Klimaatweek van 11 tot en met 17 november. Tijdens deze week besteden we in Sittard-Geleen ook extra aandacht aan het klimaat. Want het klimaat verandert en we merken steeds meer van de veranderingen, ook in Sittard-Geleen. Wateroverlast door hevige regenbuien, extreem warm weer met hittegolven en droogte. Daar kunnen we samen wat aan doen. Natuurlijk niet alleen tijdens de klimaatweek, maar het hele jaar door. Naast de uitdeelactie van de boompjes organiseren we ook Spelen voor de Toekomst met gezellige spellen voor jong en oud.

Plan Boom
Met het planten van bomen in uw tuin helpt u mee om de doelstelling van Plan Boom te halen, namelijk om in vier jaar tijd 10 miljoen bomen in heel Nederland te planten. Plan Boom is een landelijk project dat zich niet alleen richt op particuliere tuinen, maar ook op bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en het buitengebied. Meer informatie over Plan Boom? Kijk op www.planboom.nl.