Tijdens het komende Pinksterweekeinde houden 33 kunstenaars aan beide zijdes van de Maas openhuis tijdens de Interlimburgse Kunstfietsdagen, die dit jaar voor de vijftiende keer worden gehouden. Langs de 30 kilometer lange route exposeren 33 kunstenaars uit ‘west en oost-Limburg’ hun werk, dat opvallend vaak geïnspireerd is door de rivier .,,De Maas trekt me aan, ze inspireert me en schenkt me prachtig materiaal waarmee ik kunst kan maken.”
Door Ray Simoen
Vele bijnamen heeft de Maas. De bekendste is wel ‘Mooder Maas’, uit de tijd dat oeverbewoners veel vis in hun netten vonden en boeren goed verdienden aan de gewassen, die ze op de vruchtbare oevers van de rivier teelden. De Maas heeft echter ook een grimmige kant. ‘Monster Maas’, als de wilde stroom, die het plots op de heupen krijgt en buiten zijn oevers tredend alles wegspoelt, huizen, boerderijen, dieren en mensen. Toch is de Maas ook wel ‘meelijwekkend’ te noemen, want ze is verworden tot afvoerputje en afvalbak van alle troep, die fabrieken en oeverbewoners erin storten en gieten. Maar altijd is de Maas een muze voor kunstenaars geweest; schilders, tekenaard en dichters hebben direct en indirect in de Maas een inspiratiebron gevonden. Om de schoonheid van de rustig naar zee wiegende rivier op canvas en papier vast te leggen of om de woestheid van de buiten zijn oevers getreden rivier te schilderen en in woorden te vatten.
Draaikolken
Niek Geelen uit Grevenbicht en Carine Schepers uit Dilsen-Stokkem zijn twee kunstenaars, die zich regelmatig door de Maas laten inspireren. ,,De Maas heeft zeker invloed op mijn werk, ik woon vlakbij de rivier, die me blijft boeien. Ik vind op de oevers veel materiaal, dat ik kan gebruiken voor mijn kunstwerk.” Hij toont een prachtig verweerd stuk hout, waarvan hij een gipsvorm heeft gemaakt en erna gevat heeft in een goudkleurige ‘klem’. ,,Zulke mooie vormen kun je zelf niet maken, dat kan de Maas kennelijk wel.” Keramiste Carine Schepers laat een foto van een van haar kunstwerken zien. ,,Door de draaikolken van de Maas heb ik me laten inspireren bij het maken van dit keramische werk, waarin je de werveling van het water kunt terugzien.”
Kunstwerken van beiden zijn te zien tijdens de Interlimburgse Kunstfietsdagen, die tijdens het komende Pinksterweekeinde worden gehouden. ,,In 2007 zijn we er mee gestart. Dit jaar zijn het de vijftiende kunstfietsdagen, één jaar konden ze niet doorgaan vanwege corona”, legt Niek Geelen uit. Hij is in 2007 een van de ‘founding fathers’ van de route langs ‘kunsthaltes’ op beide Maasoevers. ,,Het doel was, en is nog steeds, om Grensmaasbewoners op cultureel gebied dichter bij elkaar te brengen. Aan beide zijdes van de Maas was er weinig op dit gebied. Met en op de fiets heb je meer contact met anderen, ook omdat je elkaar vaker tegenkomt bij de halteplaatsen, waar kunstenaars hun werk exposeren thuis en in hun tuin. Tegelijk kun je tijdens het fietsen genieten van het landschap, dat de laatste jaren steeds mooier en afwisselender wordt.”
Carine Schepers, een van zeven organisatoren van de Kunstfietsdagen, voegt er met een glimlach aan toe: ,,Maar dan moet het weer wel meewerken. Als het weer meehelpt stappen mensen sneller op de fiets om alle kunsthaltes te bezoeken.” Want het is even doortrappen naar een van de meest schilderachtige halteplaatsen, hotel Beau Séjour, dat ligt op een ‘romantische’ kanaaloever, vlakbij het oude natuurreservaat Oude kanaalarm in Lanklaar.
Laagdrempelig
Het is geen verplichting om de kunstroute per fiets af te leggen, zo voegen beiden er snel aan toe. ,,Er zijn mensen, die per auto naar de verschillende kunsthaltes rijden. Prima, hoe meer interesse er is voor onze kunst, des te beter”, zegt Geelen. Het gaat de 33 deelnemende kunstenaars niet alleen om Grensmaasbewoners kennis te laten maken met de vele kunstuitingen op de Maasoevers maar ook om hun werk te kunnen verkopen. ,,De Interlimburgse Kunstfietsroute heeft als grote voordeel dat ze laagdrempelig en toegankelijk is. Mensen stappen niet makkelijk een galerie binnen. Maar tijdens de kunstfietsdagen stap je van je fiets en lekker bij de kunstenaar zijn of haar atelier binnen om daar met anderen rustig rond te kijken of effe in de tuin te genieten van de zon en de kunst. Heel relaxed, én de geëxposeerde kust is erg betaalbaar.” Volgens Schepers vinden kunstenaars het bijzonder fijn dat ze tijdens de kunstfietsdagen aan bezoekers kunnen vertellen over het werk, dat ze exposeren. ,, De verbinding met het publiek zoeken de kunstenaars nadrukkelijk.”
Elk jaar zoeken de organisatoren naar ,,goede kunstenaars”, die mee willen doen aan de kunstroute. ,,Door de grote belangstelling van het publiek melden zich steeds meer kunstenaars. Prima, maar we blijven voor kwaliteit gaan, kwantiteit vinden we minder belangrijk,” aldus beide organisatoren. Tegelijk gaat de speurtocht naar sponsoren verder, subsidies van de Grensmaasgemeentes blijken niet toereikend te zijn. ,,Kunstenares Marieke Russel in Schipperskerk heeft contacten met het consortium van grindboeren, hopelijk is het consortium bereid ons grensoverschrijdend initiatief financieel te ondersteunen ,”zegt Geenen hoopvol.
Trekpleisters
Aan Nederlandse zijde zijn er vier ‘halteplaatsen’; in Grevenbicht bij Niek Geenen, in Schipperskerk in het (kerk) atelier van Marieke Russel waar drie kunstenaars exposeren en uitleg bij hun werk geven, in Illikhoven en in Kokkelert, waar twee kunstenaars met hun werken zijn. Aan Belgische zijde belooft een van de grote trekpleisters het Ontmoetingscentrum in Elen te worden. ,,Hier zijn vijf kunstenaars met hun werk: schilderijen, beeldhouwwerk en keramische kunst,” legt Schepers uit. Maar het is geen ‘must’ om de hele kunstroute te doen, het is geen Elfstedentocht, waar je bij elke halte een stempeltje moet halen. ,,Het belangrijkste is dat mensen op een ontspannen manier zien hoeveel mooie kunst er gemaakt wordt aan beide zijdes van de Maas. Dankzij de goede fietspaden, zeker aan Belgische zijde dichtbij de rivier, kun je zien dat het niet verwonderlijk is dat de Maas zo’n belangrijke Muze is voor kunstenaars en natuurliefhebbers”, menen Niek Geenen en Carine Schepers.
Interlimburgse Kunstfietsroute, 28 en 29 mei tussen 11-18 uur.
Zie Facebook: Interlimburgse Kunstfietsdagen
Niek Geelen uit Grevenbicht en Carine Schepers uit Dilsen-Stokkem zijn twee kunstenaars, die zich regelmatig door de Maas laten inspireren. Foto Lisette Geelen-Kusters