De actie met de Groene Bonnen wordt hervat. De actie werd in februari gepauzeerd nadat was ontdekt dat door een systeemfout geen geld meer beschikbaar was voor de Groene Bonnen die nog in omloop waren. 

De actie richt zich op huishoudens met een laag inkomen. Zij kunnen met de Groene Bon een energie slurpend apparaat vervangen voor een energiezuinig apparaat. De bon heeft een waarde van 600 euro. Met de bon konden 2.900 huishoudens worden geholpen. Sinds mei 2023 hebben bijna 2.400 huishoudens de bon gebruikt. Door de fout konden bonnen dubbel worden gedeclareerd voor een bedrag van 347.000 euro. Daardoor was er in februari geen budget meer voor de bonnen die nog niet waren verzilverd.

Aanpak energiearmoede

Het geld voor deze actie hoorde bij een groter bedrag dat Sittard-Geleen heeft gekregen van de rijksoverheid voor de bestrijding van energiearmoede. Ook de energiecoaches en -klussers zijn onderdeel van de aanpak, die staat in het rapport‘Energiearmoede; een aanpak op korte termijn’ uit november 2022.

“Het voelde niet goed dat de laatste deelnemers aan de actie hun tegoed niet meer konden inwisselen”, zegt wethouder Ivo Tillie (duurzaamheid), ook namens collega Judith Buhler (armoedebestrijding). “Er is nog voldoende geld beschikbaar van het grotere bedrag voor de aanpak van energiearmoede om de actie met de Groene Bonnen af te maken. We zijn blij dat we nu de huishoudens die hun Groene Bon niet hebben kunnen gebruiken door de fout alsnog een mooi cadeau kunnen geven waarmee ze energie en geld zullen besparen.”

Wat nu?

De Groene Bon is, sinds mei 2023, in vier fases verspreid. De vierde en laatste fase startte in januari van dit jaar en werd in februari gepauzeerd. Huishoudens die in de laatste fase een Groene Bon hebben gekregen en deze niet meer konden verzilveren, krijgen bericht over het hervatten van de actie.

Actie toch succesvol

Sinds mei 2023 hebben 2900 huishoudens de Groene Bon ontvangen. 2.383 mensen hebben de bon al verzilverd bij een ondernemer in Sittard-Geleen. De bon heeft een waarde van 600 euro, waarmee een energiezuinig apparaat kan worden aangeschaft om een energie slurpend apparaat te vervangen. Dat bespaart flink op energiekosten. “Door het grote bereik was de actie voordat de fout werd ontdekt al geslaagd, maar nu we de laatste deelnemers alsnog blij kunnen maken, durven wij wel te spreken van een groot succes!”