Vijf bevriende brouwerijen houden op 15 juni van 12.00 tot 19.00 uur op de binnenplaats van de oude ‘Koninklijke brouwerij De Kroon aan de Marcelienstraat 18 in Geleen het eerste ‘Gelaender Beer Preuve’ festijn. Ruim 25 ambachtelijke bieren kunnen geproefd en gedronken worden, vers uit de fles en van de tap. Tevens laten de brouwers van Vals Plat zien hoe ze bier maken in een ketel van 30 liter.

Door Ray Simoen

Geen mooiere en meer inspirerende plek om de nieuwe generatie ambachtelijke brouwers hun bieren te laten presenteren dan de binnenplaats van de oude Stoombrouwerij De Kroon in Oud-Geleen, nu de gezellige cour van B&B Laeve in de Brouwerij. Alles herinnert hier aan de roemrijke geschiedenis van dit bier, dat het predicaat ‘Koninklijk’ kreeg en dat van 1856 tot 1933 werd gebrouwen aan de Marcelienstraat 18 in Oud-Geleen. ,,Kijk, hier de drempel naar de kelder van brouwerij De Kroon is helemaal weggesleten door de vaten, die over de drempel de kelder in werden gerold. En daar is de oude waterput, die eerst de bewoners van de uit 1721 stammende boerderij van water voorzag en van 1856 tot 1933 de brouwers van De Kroon”, zegt Leo Logister met lichte opwinding in zijn stem. De bebrilde vijftiger, gekleed in een lichtblauwe polo met erop ‘Lekker beer oet Gelaen’ woont om de hoek. Daar bedenkt en maakt hij zijn loGISter-bieren voordat hij ze bij zijn vrienden van Kraom Beer in Heythuysen en Grain d’Orgue in het Belgische Hombourg in grotere hoeveelheden op fles laat zetten. 

Inspiratie

De brouwer van het inmiddels befaamde bier ‘Gelaense Galliër’ is de organisator van dit kleinschalige bierfestival. Samen met zijn brouwersvrienden vatte hij het plan om met zijn allen hun ambachtelijke bieren te presenteren zodat Geleen en omstreken weet dat naast wijnen er ook prima ambachtelijke bieren gemaakt worden in de voormalige mijnstreek. ,,We doen al veel samen. We delen kennis met elkaar. Met de brouwers van Aspro Brews uit Susteren en Kraom Beer uit Heythuysen koop ik samen glazen in Tsjechië. Dat is veel goedkoper.”

Op het eerste Geleense ambachtelijke bierfestival zijn present: De brouwers van Aspro Brews uit Susteren, die de inspiratie voor hun brouwsels halen uit de liedjes van de Janse Bagge Bend, waarvan de jonge brouwers Luuk Wolfs. Wouter Grootjans en Fré Hermans fervente fans zijn. Zij hebben inmiddels sinds 2021 zeven bieren in hun pakket, waaronder ‘Blief bie de Mam’ en ‘Sollicitere’. 

Verder de brouwers van Vals Plat: vijf vrienden die oorspronkelijk van Beek zijn maar door studie en werk uitgezwermd zijn, maar de binding met hun regio aanhouden via hun bouwsels die ze ‘vriendenbieren’ noemen.

Uit Heythuysen komen de twee broers Marcel en John van brouwerij Kraom Beer, waarmee organisator Leo Logister veel samenwerkt. Zij hebben tal van smaakvaste bieren op hun palmares staan.

De oudste deelnemer aan het Beer Preuven festijn is de Sittardse brouwerij Ambrass van Yvonne van Breda en Max Schreuder. Zij maken sinds 2008 puike bieren, waaronder het befaamde ‘Zittesje Sjnaak. ,,Bier proeven maakt hongerig. Daarom staan de grillmasters van Burgers & Business uit Buchten paraat met hun Kamado’s om een demonstratie ‘Build ’n Burger’ te geven. Daarbij kan hun bier ‘Het Buchter Blondje’ gedronken, een fris bier dat ik voor hen mocht brouwen”, zegt brouwer Leo trots. ,,Het festival is gratis te bezoeken. Voor 7,50 euro kun je een proefglas kopen. Wanneer je naar huis gaat lever je het glas in en krijg je een waardebon. Die kun je inleveren bij Bloembinderij Zomer & Winter, Kookaparte, Mitra Geleen, restaurant Sjmaak en slijter Wien en Woosj,” legt Leo Logister opgewekt uit. 

De organisator van het bierfestival Leo Logister. 

Foto Françoise Petersen